Hotel Lomnica vo Vysokých Tatrách. FOTO: Hotel Lomnica
StoryEditor

Zvýšenie DPH za ubytovanie bude poslednou ranou pre sektor, tvrdí generálny manažér asociácie hotelierov

19.09.2024, 15:09
Autor:
TASRTASR

Zamestnávatelia združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska kritizovali, že sa o kľúčových zmenách v sektore dozvedeli z tlačových konferencií a nie za spoločným stolom s vládou.

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) za ubytovanie zo súčasných desať na 23 percent zničí domáce hotelierstvo, zahraničných návštevníkov presmeruje do susedných krajín, obmedzí domácu spotrebu a okreše počet pracovných miest.

Upozornila na to Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) v súvislosti s konsolidačným opatrením vlády. Vo štvrtok o tom informoval generálny manažér AHRS Martin Novotný.

Opatrenie zničí sektor

"Ubytovacie zariadenia stále pociťujú ťarchu vysokých cien energií a extrémny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. HoReCa sektor upozorňuje, že toto opatrenie zdecimuje domáce hotelierstvo. Zahraničných návštevníkov presmeruje do susedných krajín, značne obmedzí spotrebu domácich a okreše počet pracovných miest, podiel investícií do inovácií či skvalitňovania služieb v HoReCa sektore," uviedol Novotný.

image

Prešiel len deň a konsolidačný balíček už je iný. Kamenický ohlásil zmeny niektorých opatrení

Doplnil, že zvýšením DPH za ubytovanie na 23 percent bude mať Slovensko druhú najvyššiu sadzbu zo všetkých členských štátov EÚ. Vyššiu sadzbu majú už len v Dánsku.

Novotný upozornil, že toto zvýšenie DPH bude po pandémii, energetickej a inflačnej kríze "poslednou ranou" pre sektor. Slovenské ubytovacie zariadenia tak podľa Novotného budú mať problém konkurovať okolitým štátom, kde je daň nižšia.

Výhrady k rozdielnym sadzbám

Asociácia má výhrady aj k rozdielnym sadzbám DPH pre stravovanie a ubytovanie. "Oddeľovať služby stravovania a ubytovania rozdielnou sadzbou DPH je viac ako amatérske. Tieto služby cestovného ruchu sú úzko previazané a je nemiestne deliť podnikateľov v cestovnom ruchu na dva tábory, pričom v mnohých prípadoch sa pri ubytovaní a stravovaní bavíme o jednej osobe," uviedol viceprezident AHRS Patrik Bočkay.

image

Vybojovali sme päťpercentnú daň pre gastrosektor, hovorí Danko

Ubytovatelia sa zhodli, že plošné zvýšenie dane za ubytovanie bude pre mnohé podniky likvidačné a nepomôže to ani štátnemu rozpočtu, ktorého príjmy tým klesnú.

Žiadajú o stretnutie

Zamestnávatelia združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska kritizovali, že sa o kľúčových zmenách v sektore dozvedeli z tlačových konferencií a nie za spoločným stolom s vládou.

image

Čo sa v konsolidácii nepáči národniarom? Poukazujú na dve veci, s jednou chcú pohnúť

Zástupcov ministerstva financií a ministerstva cestovného ruchu a športu žiadajú o stretnutie. "Myslíme si, že ministerstvo cestovného ruchu a športu neplní svoju úlohu, na ktorú bolo zriadené, a nevidíme jeho úlohu, ktorú by malo zohrávať pri zastupovaní potrieb sektora na ďalších ministerstvách a vláde. Podnikatelia nemôžu byť rukojemníkmi mocenských bojov vládnucich strán a znášať následky nekompetentného vedenia štátu," uzavrel Bočkay.

01 - Modified: 2024-09-19 10:34:29 - Feat.: - Title: Fico zvoláva okrúhly stôl s farmármi, chce riešiť DPH. Dôležitá položka na zozname základných potravín chýba 02 - Modified: 2024-09-19 08:40:33 - Feat.: - Title: Jednota dôchodcov žiada o stretnutie s koaličnými stranami a prezidentom ku konsolidácii 03 - Modified: 2024-09-19 08:25:00 - Feat.: - Title: Fico rokoval so zástupcami obchodných reťazcov. Riešili zníženie DPH na základné potraviny 04 - Modified: 2024-09-19 08:42:30 - Feat.: - Title: V zdravotníctve hrozí kolaps, zvýši sa exodus zdravotníkov, varuje SaS. Strana chce odvolať Dolinkovú​ 05 - Modified: 2024-09-19 08:07:44 - Feat.: - Title: Biznis varuje pred vyššou DPH: Trpieť budú najmä naše firmy a občania
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 15:13