Nový stavebný zákon podľa odborníkov nemyslí na ochranu životného prostredia v mestách a na dedinách. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Nový stavebný zákon obmedzí práva verejnosti, kritizujú odborníci. Rezort dopravy situáciu upokojuje

14.08.2024, 11:05
Autor:
TASRTASR
  • Odborníci vyčítajú rezortu dopravy aj to, že novela stavebného zákona bola predložená do medzirezortného pripomienkového konania v strede leta.
  • Za taký krátky čas sa podľa nich nedá pripraviť kvalitný a spravodlivý zákon.

Odborníci kritizujú nový stavebný zákon z dielne ministerstva dopravy, ktorý podľa nich obmedzí práva verejnosti, rezort situáciu upokojuje.

Občianske združenie Via Iuris a 11 ďalších odborných organizácií upozornilo na to, že návrh nového zákona nepočíta s pripomienkami od obyvateľov miest a dedín a bude mať negatívny vplyv na životné prostredie.

image

Stavebné povolenie získate jednoduchšie a za kratší čas: územné a stavebné konanie sa zlúčia do jedného

Jeho načasovanie a prípravu odborníci nepovažujú za príliš šťastné, keďže návrh má nahradiť zákon o výstavbe, ktorý mal platiť od apríla 2025.

Pre ľudí bez ľudí

"Podľa návrhu nového stavebného zákona obyvatelia miest nebudú môcť pripomienkovať stavby a stavebné zámery, ktoré sa dotýkajú verejného priestoru a životného prostredia. Napríklad pri výstavbe alebo revitalizácii parku v meste nebudú mať ľudia žiadnu možnosť zapojiť sa a svojimi pripomienkami ovplyvniť to, čo sa bude stavať na verejnom priestore pod ich oknami. Je dokonca možné, že sa o tejto výstavbe ani včas nedozvedia," uviedlo občianske združenie.

image

Osem mesiacov a dosť. Čierne stavby majú zmiznúť, Rážov rezort ukázal nový stavebný zákon

Zároveň dodalo, že návrh zákona neumožňuje, aby mohli ľudia nazrieť do spisu, vyjadriť sa alebo dávať odvolanie proti rozhodnutiu. Mestá tak podľa neho budú môcť stavať či rúbať stromy bez akejkoľvek diskusie s obyvateľmi.

Nový stavebný zákon podľa odborníkov nemyslí na ochranu životného prostredia v mestách a na dedinách. "Moderný stavebný zákon musí byť v čase klimatickej krízy a bezprecedentnej straty biodiverzity citlivý predovšetkým k životnému prostrediu. Znakom modernej legislatívy je aj to, aby obyvateľom dávala možnosť svoje životné prostredie aktívne chrániť. Návrh ministerstva dopravy je však v oboch týchto otázkach absolútne nedostatočný," spresnila právnička Via Iuris Ivana Figuli.

Málo času na novelu

Odborníci vyčítajú ministerstvu dopravy aj to, že novela stavebného zákona bola predložená do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) v strede leta a na pripomienkovanie dal rezort len 15 dní. To je podľa nich málo a za taký krátky čas sa nedá pripraviť kvalitný a spravodlivý zákon.

image

Staviate dom? Štát sa chystá skresať „chuťovky“, ktoré vás čakajú na úradoch

Hovorkyňa rezortu dopravy Petra Poláčiková reagovala, že sa pripomienkami budú zaoberať v medzirezortnom pripomienkovom konaní. "Čo sa týka dĺžky MPK, 15 pracovných dní je štandardný čas na zaslanie pripomienok. Ak by bol proces skrátený, mali by na to päť dní," uzavrela.

01 - Modified: 2024-09-27 09:31:26 - Feat.: - Title: Dôležitá diaľnica naberá sklz, dôvodom sú komplikácie pri tendroch Rážovho ministerstva 02 - Modified: 2024-09-22 17:21:15 - Feat.: - Title: V bohatom Švajčiarsku stojí diaľničná známka menej ako u nás. Pozrite si porovnanie sadzieb 03 - Modified: 2024-09-18 11:51:27 - Feat.: - Title: Rezort dopravy splnil míľnik plánu obnovy, bol ním nový vlakový grafikon 04 - Modified: 2024-09-16 07:35:53 - Feat.: - Title: „Malý Rím“ aj mesto pod Tatrami. Ráž sľubuje, že pohne s prípravou obchvatov, čoskoro vyhlási kľúčový tender 05 - Modified: 2024-09-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Lietadlá do Švédska pre Volvo sa komplikujú. Dôvodom meškania môže byť nezáujem trhu pre zlé nastavenie schémy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 19:37