Počet návštevníkov v ubytovacích zariadeniach cestovného ruchu na Slovensku. Zdroj: ŠÚ SR
StoryEditor

Návštevnosť hotelov a penziónov rástla len mierne, stále sa nedostala na úroveň pred pandémiou

12.08.2024, 09:23
Autor:
TASRTASR
  • Ubytovacie zariadenia v druhom štvrťroku 2024 dosiahli tržby 138 miliónov eur, išlo o vyše päť percent medziročný nárast.
  • Prevažnú časť, takmer 60 percent, vygenerovali domáci návštevníci.

Ubytovacím zariadením na Slovensku v júni medziročne pribudli dve percentá hostí, na dosiahnutie pV ubytovacích zariadeniach na Slovensku v júni strávilo aspoň jednu noc 554-tisíc návštevníkov. V medziročnom porovnaní sa júnová návštevnosť zvýšila o dve percentá, do rekordných hodnôt z predpandemického roku 2019 však chýbala ešte takmer desatina návštevníkov.

image

Leto je na cestovanie hrozné, na dovolenku vieš ísť v pohode aj za 300 eur, hovorí známa cestovateľka Janka Travelhacker

Medziročne sa najlepšie darilo Košickému kraju. Rekordné hodnoty návštevnosti z roku 2019 sa v júni podarilo prekonať len v Trnavskom kraji. V pondelok o tom informoval Štatistický úrad.

Hostia v zariadeniach cestovného ruchu strávili takmer 1,4 milióna nocí, čo bolo o 1,5 percenta viac ako vlani. Priemerná dĺžka pobytu bola podľa údajov Štatistického úradu 2,5 noci.

Stále chýbali domáci

Takmer dve tretiny ubytovaných tvorili domáci návštevníci (352-tisíc osôb). "Ich celkový počet sa oproti minulému roku nepatrne zvýšil a dosiahol podobné hodnoty ako v júni pred pandémiou. Chýbali už len štyri percentá domácich hostí," uviedol Štatistický úrad.

Zahraničná návštevnosť počas júna takisto mierne vzrástla, medziročne o tri percentá, a dosiahla 202-tisíc osôb. "Oproti rekordným hodnotám z júna 2019 chýbalo však až 17 percent cudzincov," zhodnotil Štatistický úrad.

image

Kam zablúdia, tam zháňajú hotel. Rezervácie u nás pribúdajú na poslednú chvíľu, obsadenosť je zatiaľ nízka

Z regionálneho hľadiska boli vo všetkých krajoch Slovenska počty návštevníkov medziročne porovnateľné alebo vyššie. Návštevnosť podľa údajov Štatistického úradu vzrástla v piatich z ôsmich regiónov, vo väčšine do štyroch percent.

Výnimkou bol len Košický kraj s rastom o viac ako 11 percent. V porovnaní s júnom 2019 počty hostí takmer vo všetkých krajoch zaostávali, najviac v Nitrianskom (o 22 percent) a najmenej v Žilinskom kraji (o dve percentá). Rekordné hodnoty z roku 2019 prekonal iba Trnavský kraj, a to o takmer tri percentá.

Obľúbený Bratislavský kraj

Najviac navštevovaným regiónom bol počas júna Bratislavský kraj, v ktorom prenocovalo vyše 134-tisíc hostí. Prevahu mali pritom cudzinci, šesť z desiatich návštevníkov bolo v júni zo zahraničia.

V rebríčku návštevnosti regiónov nasledovali Žilinský, Prešovský a Banskobystrický kraj. Tieto tri regióny prilákali takmer polovicu všetkých ubytovaných hostí (47 percent), takmer tri štvrtiny tvorili domáci návštevníci.

Za prvý polrok 2024 sa v zariadeniach cestovného ruchu ubytovalo 2,6 milióna hostí. Medziročne išlo o nárast o takmer tri percentá. Dynamickejšie rástol počet cudzincov ako domácich. V porovnaní s prvým polrokom 2019 chýbalo osem percent hostí, zaostávali najmä čísla v návštevnosti cudzincov.

image

Česi sklamali. Turistický gigant z Tatier hlási, že toto leto chýbajú

Ubytovacie zariadenia v druhom štvrťroku 2024 dosiahli tržby 138 miliónov eur, išlo o vyše päť percent medziročný nárast. Prevažnú časť, takmer 60 percent, vygenerovali domáci návštevníci.

Najväčšie tržby dosiahli v Bratislavskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Väčšinu tržieb tvorili domáci hostia, iba v Bratislavskom kraji to boli cudzinci. Tržby od zahraničných návštevníkov rástli dynamickejšie ako od domácich.

01 - Modified: 2024-09-19 06:33:18 - Feat.: - Title: Pavel a Pellegrini plánujú spoločné prednášky na univerzitách. Chcú ukázať nadštandardnosť vzťahov 02 - Modified: 2024-09-18 07:33:10 - Feat.: - Title: Medziročná harmonizovaná inflácia v auguste mierne stúpla, ovplyvnili to najmä ceny potravín 03 - Modified: 2024-09-18 17:21:38 - Feat.: - Title: Pravá tvár diabla konsolidácie Ficovej vlády zaťala svoje zubále dračie do Slovákov 04 - Modified: 2024-09-17 14:27:08 - Feat.: - Title: Slovensko IT stálo desať miliónov. Polícia začala trestné stíhanie, štátna akciovka je v likvidácii 05 - Modified: 2024-09-17 13:48:23 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko sa vyjadruje ku konsolidácii Ficovej vlády
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 11:12