”Nepalivová marža predstavuje v druhom štvrťroku 37,5 percenta celkovej marže a súvisí s rastom predaja gastro a potravinárskeho tovaru,” uviedol MOL. FOTO: TASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Skupina MOL dosiahla za prvý polrok hrubý zisk vyše 800 miliónov eur

09.08.2024, 12:28
Autor:
TASRTASR
  • Objemy ťažby ropy a zemného plynu skupiny zostali nad úrovňou prognózy.
  • V druhom štvrťroku 2024 dosiahla ťažba celkovo 92,1 milióna barelov denne vďaka vyššej medzinárodnej ťažbe v Shaikane a Kazachstane.

Za prvých šesť mesiacov tohto roka dosiahla petrochemická skupina MOL, pod ktorú patrí aj bratislavská rafinéria Slovnaft, zisk pred zdanením vo výške 916 miliónov dolárov (838 miliónov eur).

Medziročný rast zisku o 19 percent MOL pripisuje silnému dopytu v Downstreame, ktorý zahŕňa rafinérie, vysokej ťažbe ropy, ale aj pokračujúcej maloobchodnej expanzii. V piatok o tom informoval hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

image

Slovnaft sa vyjadril k stopnutiu dodávok ropy od spoločnosti Lukoil​

"Naša spoločnosť je v mnohých ohľadoch pod tlakom. Po prvé, musíme z dlhodobého hľadiska zabezpečiť bezpečnosť dodávok v regióne. V tejto súvislosti každodenne pracujeme na zabezpečení všetkých možností prepravy a maximalizácii diverzity našich ropných surovín aj flexibility rafinérií. Po druhé, pokračujeme v realizácii nášho transformačného programu, pričom sa spoliehame výlučne na vlastné zdroje, keďže tieto programy diverzifikácie a transformácie nedostávajú žiadne verejné financie," uviedol predseda predstavenstva Zsolt Hernádi.

Medzinárodná ťažba predčila prognózu

Objemy ťažby ropy a zemného plynu skupiny zostali nad úrovňou prognózy. V druhom štvrťroku 2024 dosiahla ťažba celkovo 92,1 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne vďaka vyššej medzinárodnej ťažbe v Shaikane a Kazachstane.

Výsledky Downstreamu ovplyvnil silný dopyt, zatiaľ čo zvýšenie rafinérskej marže vyvážilo negatívne vplyvy poklesu cenového rozpätia ropy Brent a Ural. Petrochemická marža sa v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom mierne zvýšila v súlade s nižšími cenami energií.

image

Miliardovú investíciu maďarského gigantu otvoril Orbán. Linku môžu využiť aj slovenské automobilky

Skupina MOL zaznamenala v Tiszaújvárosi dva významné míľniky. V máji otvorila komplex Polyol v hodnote 1,3 miliardy eur a začala fázu projektovania závodu na chemickú recykláciu s kapacitou 40-tisíc ton za rok.

V oblasti služieb zákazníkom boli podľa skupiny MOL hlavnými faktormi lepších výsledkov vyšší objem predaja motorových palív a zlepšenie marže z predaja nepalivových produktov, čo vyvážilo vplyv klesajúcich marží z predaja motorových palív.

Zisk z čerpacích staníc

Pozitívny vplyv mal aj účtovný zisk z odovzdania čerpacích staníc. "Nepalivová marža predstavuje v druhom štvrťroku 37,5 percenta celkovej marže, čo je nárast o 3,9 percentuálneho bodu v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka a súvisí s rastom predaja gastro a potravinárskeho tovaru," uviedol MOL.

image

Ceny na slovenských čerpacích staniciach ešte môžu ďalej rásť, aj výrazne, tvrdí analytik

Skupina MOL je medzinárodná integrovaná ropná, plynárenská, petrochemická a maloobchodná spoločnosť so sídlom v Budapešti v Maďarsku. Pôsobí vo viac ako 30 krajinách, kde spolu zamestnáva 25-tisíc ľudí.

Skupina prevádzkuje tri rafinérie a dva petrochemické závody v rámci integrovaného riadenia dodávateľského reťazca v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku a vlastní sieť takmer 2400 čerpacích staníc v desiatich krajinách strednej a juhovýchodnej Európy.

V súčasnosti MOL vykonáva ťažobné činnosti v ôsmich krajinách a prieskumné aktíva v desiatich krajinách.

01 - Modified: 2024-09-17 07:26:34 - Feat.: - Title: ​Majetok Slovnaftu poputuje cez vojnové územie. Museli sme to riziko prijať, vraví výkonný riaditeľ rafinérie 02 - Modified: 2024-09-12 14:18:35 - Feat.: - Title: Slovnaft hovorí o predĺžení výnimky na ruskú ropu. Problém vidí na trase z Nemecka do Česka 03 - Modified: 2024-09-10 13:42:15 - Feat.: - Title: Slovnaft bude naďalej odoberať ruskú ropu prostredníctvom ropovodu Družba, uzavrel dohodu 04 - Modified: 2024-09-05 06:40:06 - Feat.: - Title: Požiar v moskovskej rafinérii nespôsobí nedostatok paliva, reagujú úrady na nedeľný útok 05 - Modified: 2024-09-04 10:28:58 - Feat.: - Title: Slovnaft pre generálne revízie odstaví petrochemickú časť. Ľudí potrápi väčší zápach a hluk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 03:02