Ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko

10.04.2024, 16:15
Autor:
TASRTASR

Ministerka hospodárstva Denisa Saková sa stretla s ministrom hospodárstva Azerbajdžanu, rokovali o viacerých témach.

Slovensko podporuje projekt Solidarity Ring, ktorý predpokladá využitie modernizovaných prepravných systémov na zemný plyn Bulharska, Rumunska, Maďarska a Slovenska na dodávky zemného plynu z kaspického regiónu. Uviedla to ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) po stredajšom stretnutí s ministrom hospodárstva Azerbajdžanu Mikayilom Jabbarovom.

Ďalšími témami rokovaní, ktorých sa zúčastnil aj premiér Robert Fico (Smer-SD), bolo zvýšenie obchodnej spolupráce medzi oboma krajinami, podpora vzájomných investícií a príprava prvého zasadnutia spoločnej slovensko-azerbajdžanskej pracovnej skupiny pre hospodársku spoluprácu.

image

Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ

"Slovensko podporuje projekt diverzifikácie Solidarity Ring, ktorý využíva existujúcu infraštruktúru. Toto riešenie by efektívne pomohlo posilniť diverzifikáciu prepravných trás a zdrojov zemného plynu v regiónoch strednej a juhovýchodnej Európy, ktoré sú závislé na dodávkach plynu z Ruska. Realizácia projektu by významne prispela k úsiliu Európskej únie o diverzifikáciu plynových trás a zdrojov špeciálne v tejto oblasti," skonštatovala Saková.

Ministri hospodárstva diskutovali aj o obchodnej misii slovenských podnikateľov naplánovanej na začiatok mája. V Azerbajdžane sa predstaví 20 slovenských spoločností, pôsobiacich v rôznych sektoroch, vrátane technológií pre smart mestá a inovatívne riešenia, špecializovaných systémov pre prevádzku, podporu a údržbu leteckých operácií. Zastúpený bude aj cestovný ruch vrátane kúpeľných služieb či potravinársky a spracovateľský priemysel.

image

Poliaci zvažujú malú atómovú revolúciu. Nové reaktory majú byť 400 kilometrov od Slovenska

 Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) spolupracuje pri príprave misie s Agentúrou na podporu exportu a investícií Republiky Azerbajdžan (AZPROMO), pričom verejná registrácia pre slovenské spoločnosti je otvorená do 10. apríla 2024, po ktorom SARIO pošle zoznam obchodných delegácií AZPROMO spolu s podrobným popisom obchodných alebo investičných zámerov jednotlivých účastníkov.

 

 

01 - Modified: 2024-04-25 15:11:42 - Feat.: - Title: Spoločnosť Winkelmann od štátu kupuje pozemky v priemyselnom parku, postaví tam závod 02 - Modified: 2024-04-22 10:51:09 - Feat.: - Title: Sú dôležitejší podnikatelia alebo stranícke tričká? Koalícia má šancu na reparát 03 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 04 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 05 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 20:40