Národná banka Slovenska. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Likvidátor poisťovne Novis stále nie je vymenovaný. Národná banka sa obáva o práva klientov

21.03.2024, 11:22
Autor:
TASRTASR

Návrh na súd na zrušenie spoločnosti Novis podala NBS začiatkom júna minulého roka. Zároveň podala návrh na vymenovanie likvidátora, po ktorého vymenovaní sa má začať likvidácia spoločnosti.

Po viac ako deviatich mesiacoch od rozhodnutia odobrať povolenie spoločnosti Novis na vykonávanie poisťovacej činnosti Národnou bankou Slovenska a podania návrhu na vymenovanie likvidátora nebol likvidátor dodnes súdom vymenovaný. Vo štvrtok na to upozornila NBS, podľa ktorej vznikajú obavy o zabezpečenie práv klientov tejto poisťovne.

"Vznikajú oprávnené obavy NBS, dohľadových orgánov členských štátov Európskej únie a Islandu, ako aj Európskej komisie o zabezpečenie práv klientov spoločnosti Novis. S prihliadnutím na aktuálnu situáciu vnímame ako dôležité upozorniť na tento stav," uviedla NBS. "Čo najskoršie vymenovanie likvidátora v prípade poisťovne Novis vnímame ako krok, ktorý je nevyhnutný na ochranu klientov," zdôraznila NBS.

image

Súdny proces v korupčnej kauze guvernéra NBS Kažimíra v piatok nebude

Návrh na súd na zrušenie spoločnosti Novis podala NBS začiatkom júna minulého roka. Zároveň podala návrh na vymenovanie likvidátora, po ktorého vymenovaní sa má začať likvidácia spoločnosti. Rozhodnutie o vymenovaní likvidátora a začatí likvidácie patrí podľa banky v plnom rozsahu do kompetencie Mestského súdu Bratislava III. "Pretože od podania spomínaného návrhu uplynulo viac než deväť mesiacov, nie je možné odhadnúť predpokladaný termín začatia likvidácie spoločnosti Novis," dodala NBS.

Od právoplatnosti rozhodnutia o odobratí povolenia na vykonávanie poisťovacej činnosti, teda od 5. júna 2023, nemôže spoločnosť Novis vykonávať poisťovaciu činnosť okrem činností, ktoré sú nevyhnutné na uplatnenie jej pohľadávok a vyrovnanie záväzkov. Spoločnosť nemôže uzatvárať nové poistné zmluvy. Odobratie povolenia však podľa NBS nemá vplyv na trvanie už uzavretých poistných zmlúv.

01 - Modified: 2024-04-25 10:17:16 - Feat.: - Title: Rast našej ekonomiky by mal tento rok zrýchliť na takmer dve percentá. Analytici zlepšili odhad 02 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii 03 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 04 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 05 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:00