Poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál (SaS). FOTO: TASR/Jaroslav Novák k
StoryEditor

Návrh zákona o strategických investíciách obmedzuje práva vlastníkov, znie z SaS

14.02.2024, 16:41
Autor:
TASRTASR

"Vo vzťahu k procesu verejného obstarávania bude navrhnutý osobitný režim, ktorý nezabezpečí transparentný nediskriminačný spôsob výberu uchádzačov," povedal Ondrej Dostál.

Návrh zákona o strategických investíciách neprimerane zasahuje do vlastníckych práv a obmedzuje procesné práva vlastníkov v rámci vyvlastňovacieho konania. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii poslanec Národnej rady Ondrej Dostál za stranu SaS.

Neprimeraný zásah

"Taktiež sa má výrazne oslabiť postavenie účastníkov v konaní posudzovania vplyvov na životné prostredie či v stavebnom konaní. Vo vzťahu k procesu verejného obstarávania bude navrhnutý osobitný režim, ktorý nezabezpečí transparentný nediskriminačný spôsob výberu uchádzačov," priblížil Dostál.

Podotkol, že sa argumentuje potreba prijať návrh v skrátenom legislatívnom konaní, keďže sa má odstrániť transpozičný deficit. Taktiež sa transponuje smernica Európskeho parlamentu a rady o zefektívňujúcich opatreniach na dosiahnutie pokroku pri realizácii transeurópskej dopravnej siete TEN-T. "Sám navrhovateľ však priznáva, že iba časť návrhu zákona sa týka projektov TEN-T," dodal Dostál s tým, že to namietali aj v pripomienkovom konaní.

image

Ráž pretlačil kontroverzné zmeny. Dotknú sa stoviek veľkých stavieb vrátane diaľnic

"Čiže idú vám zobrať váš majetok, idú vás vyvlastniť a vy prídete o možnosť odvolať sa voči tomu a budete mať možnosť iba mimoriadnych opravných prostriedkov alebo sa obrátiť na súd," uzavrel Dostál s tým, že je to neprijateľné v akomkoľvek konaní a najmä v konaní, kde sa rozhoduje o vlastníctve.

Skrátenie na dva - tri roky

Spoluiniciátor hromadnej pripomienky Martin Golian dodal, že ministerstvo dopravy žiadali, aby nemenilo zákon o verejnom obstarávaní týmto zákonom, ale aby ho nechalo prejsť riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním.

Jednými zo zásadných zmien, ktoré zákon o strategických investíciách prináša, je podľa neho rušenie inštitútu žiadosti o nápravu, obmedzovanie podávania námietok a vytváranie útvaru dohľadu a podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie pre strategickú agendu.

image

Na budúci rok má dostať sever dve diaľnice. Na jednej je nízke tempo aj nálada, varuje pre HN minister Ráž

Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smer-SD) v stredu po rokovaní vlády uviedol, že zákon o strategických investíciách by mohol prípravné a povoľovacie procesy významných stavieb na Slovensku skrátiť rádovo na dva - tri roky.

Cieľom zákona je uľahčiť investorom, ktorými môžu byť len štát alebo vybrané subjekty verejnej správy či spoločnosti vo vlastníctve štátu, uskutočniť investície, ktoré majú byť významné pre Slovensko. Zmeny by sa mali dotknúť napríklad vyvlastňovacieho konania, povoľovacích procesov i verejného obstarávania strategicky významných projektov.

 

 

01 - Modified: 2024-02-14 13:37:11 - Feat.: 1 - Title: Slovensko bude mať problém. Taraba prvýkrát pripustil, že masívna prerábka v U. S. Steel Košice je v ohrození 02 - Modified: 2024-02-14 10:13:34 - Feat.: 1 - Title: HN24: Ráž 03 - Modified: 2024-02-12 18:30:00 - Feat.: 0 - Title: Diaľnica do Košíc, bližšie k reálnej vojne a otázky k novele Trestného zákona (Brífing HN)
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-19 12:29:02 - Feat.: - Title: Višňové chce Ráž otvoriť skôr, bude to však niečo stáť. V hre je spustenie tunela ako jednosmerky 04 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 05 - Modified: 2024-04-19 10:39:11 - Feat.: - Title: Ráž hovorí o aktuálnej situácii pod Strečnom. Črtá sa aj urýchlenie výstavby tunela Višňové
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:09