Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Predajca ojazdených vozidiel AAA Auto v Poľsku zavádzal zákazníkov, dostal miliónovú pokutu

24.01.2024, 13:20
24.01.2024, 14:48
Autor:
ČTKČTKredred

Protimonopolný úrad uviedol, že dostal početné sťažnosti na nezrovnalosti súvisiace s predajnou politikou spoločnosti a na nezrovnalosti v zmluvách so zákazníkmi.

Predajca ojazdených vozidiel AAA Auto dostal v Poľsku pokutu cez 72 miliónov zlotých (16 438 320 eur). Úrad pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa (UOKiK) firmu potrestal za spôsob, akým informovala o cenách, napísal dnes web Business Insider. 

Zavádzajúce ceny

AAA Auto v Poľsku vystavuje svoje vozidlá v autosalónoch. Predstavuje ich aj na svojich internetových stránkach a v servise Otomoto, podľa úradu je v krajine jedným z lídrov trhu. Protimonopolný úrad uviedol, že dostal početné sťažnosti na nezrovnalosti súvisiace s predajnou politikou spoločnosti a na nezrovnalosti v zmluvách so zákazníkmi.

image

Analýza jazdeniek na Slovensku: V roku 2023 ceny stúpli, áut v ponuke však bolo viac

„Zákazníkov, ktorí mali záujem o nákup vozidla a prezreli si ponuku na webových stránkach Autocentrum alebo Otomoto, nechali v domnení, že uvedená čiastka určuje cenu samotného vozidla. Spoločnosť ich však neinformovala o tom, že cena v inzeráte sa skladá z ceny vozidla a z doplnkového produktu - poistenia Carlife Gwarancja," zdôvodnil svoje rozhodnutie úrad.

Prekvapenie pri podpise zmluvy

Spotrebitelia majú byť podľa protimonopolného úradu riadne informovaní o konečnej cene vozidla a o tom, z čoho sa skladá, už keď si čítajú ponuku. Pri podpise zmluvy potom podľa neho nesmú byť prekvapení dodatočnými poplatkami a nútení k nákupu ďalších produktov alebo služieb.

image

V AAA AUTO si už bezplatne overilo históriu vozidiel šesťtisíc Slovákov

Poľský úrad nasadil do terénu fiktívnych záujemcov o nákup auta, ktorí situáciu zmapovali. Vďaka ich zisteniam sa potvrdilo, že zákazníci AAA Auto si museli dokúpiť poistenie a zaplatiť skoro 1400 zlotých (takmer 320 eur) za takzvaný zákaznícky servis, o ktorom predtým nevedeli, uviedol prezident UOKiK Tomasz Chróstny.

Rozhodnutie úradu nemá konečnú platnosť. AAA Auto sa môže proti nemu odvolať.

„Spoločnosť AURES Holdings zásadne nesúhlasí so závermi úradu. V styku so zákazníkmi sme vždy postupovali úplne podľa platnej legislatívy. Výsledky meraní NPS aj vysoké hodnotenie v recenziách na vyhľadávači Google jasne ukazujú, že sú s nami naši klienti veľmi spokojní. Za celý čas nášho takmer desaťročného pôsobenia v Poľsku sme nikdy neboli úradom sankcionovaní, ani sme od neho nedostali žiadne upozornenie. Počas prešetrovania sme s úradom maximálne spolupracovali a v požadovaných lehotách sme podávali všetky žiadané vysvetlenia. Pokutu preto považujeme za úplne neospravedlniteľnú a v zákonnej lehote sa proti nej odvoláme. Sme si absolútne istí, že nezávislý súd nám dá za pravdu,“ uviedla v stanovisku spoločnosť AURES Holdings.

Skupina Aures Holdings, ktorá prevádzkuje sieť autocentier AAA Auto, Mototechna, Auto Diskont a Driverama, vlani zvýšila predaj o desať percent na rekordných 98 134 ojazdených vozidiel. Rekordy padli aj na Slovensku, v Česku či v Poľsku.

01 - Modified: 2024-01-24 15:35:04 - Feat.: - Title: Prekvapivá rošáda na našom trhu s autami. Kórejský top model po roku nahrádza vlajková loď Škody 02 - Modified: 2024-01-09 10:25:00 - Feat.: - Title: Analýza jazdeniek na Slovensku: V roku 2023 ceny stúpli, áut v ponuke však bolo viac 03 - Modified: 2024-01-08 14:56:34 - Feat.: - Title: Jazdenky sú čoraz drahšie, na trhu ich je však viac 04 - Modified: 2023-11-23 01:17:09 - Feat.: - Title: V AAA AUTO si už bezplatne overilo históriu vozidiel šesťtisíc Slovákov 05 - Modified: 2023-11-20 09:43:19 - Feat.: - Title: Globálny vývoz automobilov rastie. Pomáhajú tomu štátne pomoci pre elektromobily, píšu americké médiá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 08:33