Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo počas tlačovej konferencie k aktuálnym informáciám súvisiacich s električkovou traou v úseku Bosákova – Janíkov dvor v Bratislave 9. augusta 2022. FOTO TASR - Jaroslav Novák FOTO: Jaroslav NovákFOTO: Jaroslav Novák
StoryEditor

Veci sa rozhýbali. Bratislava už má štúdiu pre električkovú trať popred nové SND, ktorá posudzuje hlučnosť

11.01.2024, 11:44
Autor:
TASRTASR

Hlavné mesto má výsledky podľa dohody predložiť ministerstvu kultúry, ktoré na ňu čaká.

Hlavné mesto už má výsledky štúdie uskutočniteľnosti posudzujúcej vplyv hluku a vibrácií trasy električkovej trate vedenej po Pribinovej ulici, teda popred novú budovu Slovenského národného divadla (SND).

Ide o variant trasovania električkovej trate, ktorý dlhodobo presadzuje. Výsledky štúdie chce najprv odprezentovať Ministerstvu kultúry či zástupcom divadla. Pre TASR to uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Bývalé vedenie upozorňovalo na riziká

"V rámci korektnosti by sme radi výsledky štúdie odprezentovali najskôr zástupcom SND, ako aj ministerstva kultúry. Následne ich radi odprezentujeme verejnosti," skonštatoval Bubla.

Na štúdii uskutočniteľnosti pracoval bratislavský magistrát spolu so Slovenskou technickou univerzitou (STU) a tímom medzinárodných odborníkov od roku 2019.

image

Ministerstvo stále nevie, ako električky ovplyvnia Slovenské národné divadlo. Mesto Bratislava nereagovalo

Posúdiť má vplyv trate z hľadiska hluku a vibrácií či statiku trasovania. Výsledky má podľa dohody predložiť ministerstvu kultúry, ktoré na ňu čaká, aby sa po jej preštudovaní rozhodlo, či prehodnotí alebo potvrdí svoje predchádzajúce stanovisko v danej veci.

Bývalé vedenie ministerstva totiž s trasovaním električky popred nové SND nesúhlasilo, argumentovalo vážnymi rizikami. Upozornilo na ne s odvolaním sa na výsledky odbornej vibroakustickej štúdie, ktorú si rezort v tejto súvislosti nechal vypracovať. Uprednostnili vedenie trate poza divadlo. Obavy vyjadrilo aj vtedajšie vedenie SND, ale aj časť verejnosti.

Štúdiu ešte nepredložili

Bratislavský magistrát zatiaľ štúdiu uskutočniteľnosti ministerstvu nepredložil, čo pre TASR potvrdil aj hovorca rezortu kultúry Pavol Čorba. "Štúdia uskutočniteľnosti nám nebola doručená," poznamenal.

Zároveň zdôraznil, že pre ministerstvo je vhodný taký variant realizácie električkovej trate, ktorý nebude zvýšenou hlučnosťou narúšať prácu a predstavenia v novej budove SND.

image

Európska únia schválila podporu na rozšírenie električkovej siete, ktorá spojí Petržalku so Starým Mestom

To, že budúca električková trať v zóne Chalupkova povedie aj popred novú budovu SND po Pribinovej ulici, oznámil primátor Bratislavy Matúš Vallo koncom októbra 2019.

Argumentoval tým, že sa po analýze javí tento variant ako najlepší. Ministerstvu navrhlo aj alternatívnu trasu, ktorá divadlo obchádza okolo neho. Tieto návrhy zapracovali aj do zmien a doplnkov územného plánu. Mesto má pri realizácii trate spolupracovať so súkromným investorom.

 

 

01 - Modified: 2023-07-06 15:02:17 - Feat.: 1 - Title: V bratislavskom Ružinove dostala zelenú nová rezidencia. Projekt sa bude musieť popasovať s rušnou ulicou 02 - Modified: 2023-04-29 22:15:03 - Feat.: 1 - Title: Električkovú trať od Zlatých Pieskov čaká veľká modernizácia. Zmena pre cestujúcich bude skoková 03 - Modified: 2023-03-31 20:03:07 - Feat.: 1 - Title: Petržalka aj nové centrum pri SND. Električka je v Bratislave synonymom pre slovo „problém“
01 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 02 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 03 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 04 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 05 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 13:32