Elektráreň Mochovce. FOTO: TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Koľko budú domácnosti platiť za elektrinu v budúcom roku? Ódor oznámil dohodu so Slovenskými elektrárňami

19.09.2023, 16:08
19.09.2023, 16:44
Autor:
prutprut

Slovensko momentálne podľa premiéra Ľudovíta Ódora vyrába dostatok energie a z toho dôvodu je možné dávať domácnostiam plošnú pomoc.

Slovenské domácnosti budú budúci rok platiť za elektrinu nezmenenú cenu. Hroziacemu zvýšeniu z dôvodu rastu spotových cien zabránila dohoda vlády so Slovenskými elektrárňami.

Slovensko momentálne podľa premiéra vyrába dostatok energie a z toho dôvodu je možné dávať domácnostiam plošnú pomoc. "Nový blok v Mochovciach už funguje na 93 percent," povedal Ódor.

Cena zostáva

Premiér Ĺudovít Ódor dnes oznámil podpísanie implementačnej zmluvy. "Ide o to, že domácnosti budú silovú zložku nakupovať od budúceho roka za nezmenenú cenu," povedal. 

image

Na Slovensku ožívajú dva energetické poklady. Jeden je skutočný, no druhý falošný (Brífing HN)

Na základe zmluvy bude štátom vlastnená spoločnosť SPP ako agent od Slovenských elektrární kupovať silovú zložku elektriny za 61,20 eura za kilowatthodinu. Tá následne cez dodávateľov poskytne energiu domácnostiam. 

Rozhodnutie o pomoci necháva úradnícky premiér na novú vládu. "Zatiaľ ten pokles cien na svetových trhoch ukazuje, že netreba masívne dotovať ceny elektrickej energie pre podniky," tvrdí Ódor. 

Premiér doplnil, že cena silovej zložky elektrickej energie rásť nebude a ubezpečil občanov, že nezaťaží rodinné rozpočty. 

Výzva na šetrenie

Minister hospodárstva Peter Dovhun považuje implementačné zmluvu za kľúčový cieľ jeho pôsobenia na čele rezortu. Európska únia s podpisom pre rok 2023 aj 2024 súhlasila. 

"Vyzývam slovenské domácnosti, aby aj keď bude elektrina lacná, ňou šetrili," povedal Dovhun s tým, že štát si nemôže dovoliť plošné opatrenia.

image

Slovensko zmenia veterné turbíny. Štát má na stole projekty za stámilióny, stavať chcú Dáni aj Rakúšania

Silovú elektrinu má podľa riaditeľa Slovenských elektrární Branislava Strýčka lacnejšiu v Európe iba Bulharsku. "Patrí veľká vďaka akcionárom Enelu, EPH a štátu, ktorí sa rozhodli vzdať sa potencionálnych dividend zo Slovenských elektrární," povedal Strýček.

Dôležitosť jadra

Štát na oplátku prisľúbil, že mimo štandardu Európskej únie nebude zavádzať žiadne dane, regulácie ani poplatky. "To umožní Slovenským elektrárňam splatiť svoj dlh," povedal.

Slovenské elektrárne sa podľa Strýčka stanú po spustení štvrtého bloku Mochoviec svetovou veľmocou vo výrobe jadra. V energetickom mixe budeme mať najväčší podiel jadrovej energie na svete.

image

Ceny plynu aj elektriny išli dole, energia pre Slovensko bola na pražskej burze lacnejšia

"Môžeme si toto opatrenie dovoliť, keďže máme silný zdroj energie," narážal na lacnejšiu elektrinu pre domácnosti. "Bez jadra by sme elektrinu pre domácnosti nemohli mať," dodal Strýček.

Minister Dovhun zdôrazňuje dôležitosť jadra, keďže "vodná ani veterná elektrina dopyt pokryť nedokáže". 

Peniaze z USA

Dovhun oznámil, že Slovensko bolo ako jedna z troch krajín zo sedemnástich štátov vybrané ako adresát grantu na vypracovanie štúdie realizovateľnosti výstavby malého modulárneho reaktora. 

"Projekt nám poskytne prístup k znalostiam vedeckých tímov, ktoré aktuálne výstavbu realizujú," dodal Peter Dovhun. "Začína písať novú éru jadrovej energetiky na Slovensku," povedal Branislav Strýček.

V budúcnosti príde elektrifikácia, pričom podľa Strýčka nebudú na spotrebu obnoviteľné zdroje stačiť. "Vybrali sme päť možných lokalít pre výstavbu reaktora: Jaslovské Bohunice, Mochovce,Nováky, Vojany a lokalita U. S. Steelu," povedal.

01 - Modified: 2023-09-12 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Na Slovensku ožívajú dva energetické poklady. Jeden je skutočný, no druhý falošný (Brífing HN) 02 - Modified: 2023-09-08 14:56:43 - Feat.: 1 - Title: Slovensko zmenia veterné turbíny. Štát má na stole projekty za stámilióny, stavať chcú Dáni aj Rakúšania 03 - Modified: 2023-09-08 14:55:08 - Feat.: 1 - Title: Rusi majú na Slovensko stále páky. Kým príde kľúčové palivo od Američanov, musíme tŕpnúť 04 - Modified: 2023-09-04 12:11:01 - Feat.: 1 - Title: Ceny plynu aj elektriny išli dole, energia pre Slovensko bola na pražskej burze lacnejšia
01 - Modified: 2024-03-19 18:30:00 - Feat.: - Title: Mali slúžiť tri dekády. No v hre je až 80-ročná prevádzka slovenských jadrových elektrární (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-03-15 13:43:24 - Feat.: - Title: Šéf Slovenských elektrární pre HN: Spotreba energií extrémne padla, Európa stojí pred veľkými problémami 03 - Modified: 2024-01-24 13:34:23 - Feat.: - Title: Ódor povedie kandidátku PS do eurovolieb: Ťažko sa mi na to pozerá, agresívny hranatý valec ničí všetko​ 04 - Modified: 2023-12-01 08:40:14 - Feat.: - Title: Tohtoročné výmeny vlád nás stoja viac než 300-tisíc eur, časť Ódorových exministrov dá peniaze na dobročinnosť 05 - Modified: 2023-11-27 18:30:00 - Feat.: - Title: O tom, či sa vráti expremiér Ódor do politiky s Čaputovou, o raste ceny piva a biznise s prascami (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:04