StoryEditor

Riziko, že priemysel zo Slovenska odíde sa stále zvyšuje. Energetická kríza neutícha, tvrdia zamestnávatelia

25.07.2023, 13:15
Autor:
TASRTASR

Zatiaľ čo vo Francúzsku či Nórsku platia energeticky náročné podniky za elektrinu približne 40 eur za megawatthodinu, na Slovensku je aktuálna spotová cena na úrovni zhruba 115 eur.

Súčasný stav energetickej krízy je podľa Republikovej únie zamestnávateľov pre domáce podniky neudržateľný, v porovnaní so zahraničnou konkurenciou sa ich výroba predražuje. Mnoho z nich je preto nútených optimalizovať počet pracovných miest, meniť či krátiť pracovný čas, či presťahovať časť svojej výroby preč zo Slovenska.

image

Zistenie HN: Budajove priania sa plnia, OFZ bude sťahovať výrobu do Ázie. Iná možnosť nie je, tvrdí firma

Zamestnávatelia z Republikovej únie zamestnávateľov o tom v utorok diskutovali s ministrom hospodárstva Petrom Dovhunom.

Zamestnávatelia v tejto súvislosti upozorňujú, že v dôsledku pretrvávajúcich vysokých cien energií, absencie adekvátnych kompenzačných schém, a v kombinácii so zavádzanou regulačnou záťažou, konkurencieschopnosť slovenských podnikov každým dňom slabne.

Riziko odchodu zo Slovenska

"Čím dlhšie bude tento stav pretrvávať, tým menej nových investícií bude do našej krajiny prichádzať. Aktuálna situácia zároveň čoraz viac zvyšuje riziko odchodu energeticky náročného priemyslu preč zo Slovenska," zdôraznil prezident Republikovej únie zamestnávateľov Miroslav Kiraľvarga.

Minister hospodárstva Peter Dovhun uviedol, že jednou z hlavných priorít ministerstva je pripraviť pre novú vládu alternatívy postupnej dekarbonizácie a transformácie Slovenska.

image

Zanedbané a znečistené. Pozemky pod starými priemyselnými areálmi v Bratislave predstavujú biznis za milióny

V súvislosti s kompenzáciami za zvýšené ceny energií pre firmy spomenul osem kompenzačných schém, medzi nimi aj kompenzáciu pre každého, kto má IČO a merač spotreby plynu a elektriny.

"Ako rezort hospodárstva sme súčasťou rokovaní na európskej úrovni o novom dizajne trhu, ktorý by mal priniesť dodatočné mechanizmy v oblastiach odberu a dodávky elektrickej energie, alebo takzvaný ‘Contract for Differences‘, teda mechanizmus, ktorý môže v čase vyšších cien elektriny zabezpečiť vytváranie fondov, ktoré môžu slúžiť na kompenzácie rozdielu tých cien.

Lacnejšie je aj vo Francúzsku

Zatiaľ čo vo Francúzsku či Nórsku platia energeticky náročné podniky podľa Republikovej únie zamestnávateľov za elektrinu približne 40 eur za megawatthodinu, na Slovensku je aktuálna spotová cena na úrovni zhruba 115 eur za MWh. Vstupné náklady európskych aj slovenských fabrík na energie podľa Republikovej únie zamestnávateľov tvoria od takmer šesť až po viac než osem percent z ich celkových výrobných nákladov.

image

Po automotive zacielili aj na bicykle. Strojári zo Šariša skončili v strate a musia prejsť ozdravením

Kiraľvarga dodal, že zásadnú transformáciu ekonomiky a výrobných procesov, akú si vyžadujú klimatické ciele Európskej únie aj Slovenska, nie je možné dosiahnuť bez realistických riešení. "Pre energeticky náročný priemysel nie sú kolísavé zdroje energie, teda veterné či solárne, vhodným riešením a neposkytujú stabilitu dodávok ani cien," povedal.

Republiková únia zamestnávateľov upozornila, že súčasná situácia v oblasti energetiky, bez prijatia konkrétnej stratégie a prípravy akčného plánu ďalšieho posilnenia kapacity zdrojov a prenosovej sústavy, nie je stabilná ani priaznivá pre investície do rozširovania výroby či jej dekarbonizácie.

01 - Modified: 2023-07-29 05:07:45 - Feat.: 1 - Title: Veľký biznis so štátom ich dostal do prvej ligy. Je to dávna minulosť, hovorí pre HN šéf Penta Real Estate 02 - Modified: 2023-07-20 10:43:18 - Feat.: 1 - Title: Rezort obrany prijal ponuku USA na vozidlá 4x4. Techniku za takmer 190 miliónov zaplatia Američania 03 - Modified: 2023-07-20 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Priemysel odchádza do Ázie, investície stoja, no najväčším problémom je medveď. Voľby sú za rohom (Brífing HN)
01 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 02 - Modified: 2024-04-14 22:16:51 - Feat.: - Title: Ja som operátor výroby, kto je viac? 03 - Modified: 2024-03-30 10:14:29 - Feat.: - Title: Zamestnanosť v priemysle na Slovensku klesá. Naznačuje to zmenu v ekonomike, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-03-21 15:22:17 - Feat.: - Title: Počet zamestnancov verejnej správy rastie, zamestnávatelia preto žiadajú jej komplexný audit 05 - Modified: 2024-03-21 23:12:21 - Feat.: - Title: Bestseller odišiel, lacný e-model pribudol. Trnavská automobilka má dostať aj sedemmiestny Citroën a malý Opel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:27