StoryEditor

Severozápad Bratislavy stojí pred zmenami. V hre je nová zóna, aj diaľničný tunel

07.03.2023, 00:00

V rozhovore so starostom bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica Jozefom Krúpom sa dozviete:

  • Ako sa plánuje riešiť problematický zjazd z diaľnice pri Boroch a či je v hre aj nespoplatnená diaľnica až po križovatku pri Volkswagene.
  • Čo si myslí o budúcom diaľničnom prepojení D4 smerom na rakúske hranice.
  • O aké možnosti koľajovej dopravy hrá mestská časť. 

Na sociálnych sieťach ste komunikovali, že vznikajú kolízne situácie pri zjazde z diaľnice D2 smerom na Lamač, Záhorskú Bystricu a Devínsku Novú Ves. V marci by mala začať fungovať súkromná Nemocnica Bory. Tento krok by mohol skomplikovať dopravu v regióne ešte viac.  Mali ste k tomu aj stretnutie s kompetentnými. K čomu ste dospeli?

Nemocnica sa má otvárať 30. marca. Jej otvorenie považujem za skvelú vec, nielen pre obyvateľov Záhoria, Bratislavy, ale aj celého Slovenska. Primárny tlak na dopravné zaťaženie má  však vplyv na bytovú výstavbu v celej oblasti Bratislava IV a Záhoria. Mali sme k téme dopravy rokovania s ministerstvom dopravy a Národnou diaľničnou spoločnosťou. 

Bol tam aj zástupca policajného prezídia. Primárne sme hovorili o problémoch, ktoré vznikajú na zjazde z diaľnice D2 na smery Záhorská Bystrica, Lamač a Devínska Nová Ves. Naša požiadavka bola, aby sa vytvoril ďalší alebo predĺžil odbočovací pruh  z diaľnice D2. Nedávno sa v tomto úseku opravoval most.

Nechcem špekulovať o tom, či sa tu malo alebo mohlo urobiť rozšírenie. V každom prípade sa most opravil, ale k rozšíreniu zjazdu nedošlo. Stáva sa totiž, že ak sa krátky odbočovací pruh naplní a autá sú mimo zjazdu, vytvárajú niekedy aj niekoľkostometrovú kolónu za krajnicou. Vo večerných hodinách tu často dochádza aj ku kolíziám. Je to ohrozenie bezpečnosti, a preto chceme, aby sa to nejako vyriešilo. 

Na čo ste prišli?

Najvhodnejším riešením by bola úprava diaľnice a rozšírenie mosta. Podľa ministerstva dopravy a NDS je to projekčne, konštrukčne a finančne nereálne v dohľadnom čase. Navrhli teda aspoň riešenia, ako upraviť organizáciu dopravy dole pri kruhovom objazde OK5, kde sa križuje cesta I/2 a II/505.

Problém je tu v tom, že všetky autá, aj tie, ktoré smerujú na Bory a Devínsku Novú Ves, musia obehnúť túto križovatku. Tento uzol vytvára spomalenie. Riešenie je však v kompetencii správcov týchto komunikácií – magistrátu a okresného úradu. Ďalší krok bude teda stretnutie s ich zástupcami. Stretnutie by sme chceli zrealizovať v priebehu ďalších týždňov. 

image

Namiesto výbušnín gigantický „krtko“. Náš top tunel sa má raziť po novom, stavajú tak aj Poliaci

Aké je teda najpravdepodobnejšie riešenie?

Opäť opakujem, riešenie musí navrhnúť správca komunikácie v spolupráci s projektantom a Policajným zborom.  Jedným z riešení je zmena dopravného značenia. Podobne ako keď sa minulý rok opravoval most. Odbočovací pruh doľava, smerom na diaľnicu D2, by sa zrušil, doprava by bola nasmerovaná ku kruhovému objazdu OK4 pri Bory Mall, čím by sa premávka mohla zrýchliť. Treba to však overiť a vyskúšať.

Je pravdepodobné, že otvorenie nemocnice prinesie zvýšenie dopravy. Otázne je, či bude doprava vyššia aj v podvečerných, exponovaných hodinách. V každom prípade celá lokalita Borov vytvorí v blízkej budúcnosti väčší tlak na riešenie dopravnej situácie. Pribúdajú tu bytové domy a rastie tiež počet ľudí, ktorí do lokality chodia za nákupmi. 

V minulosti sa tu spomínalo ako možné riešenie aj rozšírenie nespoplatneného úseku diaľnice D2 až po Stupavu. Toto už v hre nie je?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 77% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-01-15 14:11:23 - Feat.: 1 - Title: Namiesto výbušnín gigantický „krtko“. Náš top tunel sa má raziť po novom, stavajú tak aj Poliaci 02 - Modified: 2022-09-21 06:43:40 - Feat.: 1 - Title: Železnice chcú riešiť problém bratislavských satelitov. V hre sú dve úplne nové trate (mapa) 03 - Modified: 2023-03-03 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: J&T robí kroky pre masívnu zástavbu na severe Bratislavy. Plánuje park pri Volkswagene
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 07:46