Ilustračná fotografia. FOTO: HN/Marek Kmeť
StoryEditor

Plánované zmeny v prepoisťovaní pridávajú byrokraciu a sťažujú zmenu poisťovne, tvrdí Union

05.08.2022, 13:42
Autor:
TASRTASR

Absurdným je podľa Unionu tiež návrh, aby poistenec musel k prihláške priložiť akceptačný list od zdravotnej poisťovne, z ktorej chce odísť.

Plánované zmeny v prepoisťovaní by podľa súkromnej zdravotnej poisťovne Union zasiahli do súťaže medzi zdravotnými poisťovňami. "Vďaka súťaži sa za posledné roky zlepšila úroveň prevencie a poistenci získali množstvo nových benefitov," skonštatovala hovorkyňa poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Úprava by tiež podľa nej obmedzila právo poistencov na zmenu zdravotnej poisťovne.

image

Zdedili ste po niekom dlhy a chcete sa ich zbaviť? Experti vám poradia, ako na to

Poisťovňa Union skritizovala, že v prípade zmeny by už nábory nemohli robiť osoby zapísané v registri Národnej banky Slovenska. V takomto prípade podľa nej nedochádza ku konfliktu záujmu, ako to odôvodňuje ministerstvo zdravotníctva.

Ide o obmedzenie ústavných práv

"Naopak, sú to skúsení a školení profesionáli, ktorí môžu prispieť k transparentnému a zákonnému náboru," povedala hovorkyňa. Išlo by podľa Unionu o obmedzenie ústavného práva na slobodné podnikanie, resp. základného ľudského práva na slobodný výber povolania.

Upozornila tiež, že ak by po novom podal poistenec prihlášku v jeden deň vo viac ako jednej zdravotnej poisťovni a nebude možné určiť, kde ju podal najskôr, príslušnou zdravotnou poisťovňou poistenca bude tá s vyšším počtom poistencov. Union to považuje za diskriminačné. "Nie je dôvod meniť súčasné nastavenie, pri ktorom v takejto situácii ostáva poistenec vo svojej súčasnej poisťovni," podotkla hovorkyňa.

image

Pred dovolenkou si treba zistiť, čo všetko poisťovňa prepláca. Nepríjemné prekvapenia už Slováci zažili

Absurdným je podľa Unionu tiež návrh, aby poistenec musel k prihláške priložiť akceptačný list od zdravotnej poisťovne, z ktorej chce odísť, čo označila za byrokratickú záťaž. Upozorňuje, že zdravotné poisťovne by mohli účelovo opomínať svoju povinnosť vydávať akceptačný list, a tým znemožniť poistencovi právo na zmenu poisťovne. Novelou by sa podľa nej tiež prakticky znemožnil vstup nových zdravotných poisťovní na trh.

Úprava prináša byrokraciu

Union nesúhlasí i s úradne osvedčeným podpisom. Okrem iného to bude podľa nej znamenať byrokratickú a finančnú záťaž pre poistenca a znemožnenie vstupu nových hráčov na trh. "De facto tak dôjde k zrušeniu súťaže medzi zdravotnými poisťovňami, čo v konečnom dôsledku bude viesť k zhoršeniu kvality služieb pre poistenca," dodala hovorkyňa.

Za nelogické, administratívne zbytočné a finančne nákladné považuje Union tiež oznamovať zmenu poisťovne poistencovi, ktorý sám prejavil vôľu ju zmeniť.

image

Chcete zahraničný dôchodok? Ako sa k nemu dostať a kde robia do 67. rokov (+tabuľka s vekom odchodu v EÚ)

Zmeny má priniesť novela zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Rezort zdravotníctva ňou chce minimalizovať podvodné prepoistenia.

01 - Modified: 2022-08-04 11:38:34 - Feat.: 1 - Title: Zamestnávatelia kritizujú zámer minimálneho vymeriavacieho základu pre zdravotné poistenie 02 - Modified: 2022-08-04 07:17:03 - Feat.: 1 - Title: Pred dovolenkou si treba zistiť, čo všetko poisťovňa prepláca. Nepríjemné prekvapenia už Slováci zažili 03 - Modified: 2022-08-02 10:05:02 - Feat.: 1 - Title: Rezort zdravotníctva chce určiť minimálny vymeriavací základ zamestnancom. Súkromné poisťovne zmenu vítajú 04 - Modified: 2022-08-01 22:11:49 - Feat.: 0 - Title: Koľkí Slováci sa chystajú zmeniť zdravotnú poisťovňu? Najviac ich podľa prieskumu smeruje do Dôvery
01 - Modified: 2024-04-18 09:22:50 - Feat.: - Title: Koniec benefitov na zuby, financie majú ísť ambulanciám 02 - Modified: 2024-04-15 14:20:39 - Feat.: - Title: Dolinková zrušila zubné benefity v zdravotných poisťovniach 03 - Modified: 2024-04-09 17:44:08 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 04 - Modified: 2024-03-10 11:30:53 - Feat.: - Title: Diéta známa ako fasting naberá na popularite. Vedci varujú, že okrem výhod má aj svoje riziká 05 - Modified: 2024-02-14 14:36:07 - Feat.: - Title: Zdravotné poisťovne dosiahli zisk, najviac peňazí na účte má Dôvera
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:48