StoryEditor

Nový rok opäť prinesie drahšie cestovné

Pripravované zjednotenie sadzieb DPH, ako aj predpokladaná inflácia sa majú od budúceho roka prejaviť aj na cenách cestovného v železničnej a autobusovej doprave. Podľa návrhu rezortu dopravy by zároveň s desaťpercentným nárastom cien mala rovnako klesnúť aj miera zliav.

Návrh ministerstva, ktorý bude ešte musieť pred schválením vládou prejsť ministerstvom financií, je zatiaľ podľa jeho hovorcu Tomáša Šarlušku rámcový. Zatiaľ teda nie je jasné, či sa bude týkať napríklad všetkých sociálnych zliav vrátane dôchodcovských. Predbežne sa uvažuje, že sa úprava bude týkať len zliav pre študentov a žiakov.
"Desaťpercentné zvýšenie cestovného zodpovedá nášmu návrhu, ktorý zrejme minister zohľadnil," povedal HN hovorca Železničnej spoločnosti Miloš Čikovský. Železničný dopravca navrhoval okrem trojpercentného zvýšenia v porovnaní so súčasnou zníženou sadzbou DPH o sedem percent viac. Zo štátnej regulácie je vyňaté cestovné v komerčných vlakoch IC a EC. O tom, či upraviť aj ceny pri týchto vlakoch, spoločnosť ešte nerozhodla. Žiacke a študentské zľavy sa na železnici aj v autobusovej doprave pohybujú od 50 do 70 percent. Dôchodcovia platia na železnici o štvrtinu menej než je cena lístka.
"Návrh úpravy cestovného a zliav spracúvame spoločne so sekciou železničnej a dráhovej dopravy," povedal generálny riaditeľ sekcie cestnej dopravy na ministerstve Jaroslav Hnatič. Konečnú verziu by ministrovi mali predložiť už v pondelok.
Ceny cestovného a miera zliav sa naposledy menili začiatkom roka. O 15 percent klesli zľavy a zvýšili sa ceny. Železničná spoločnosť, ako aj jednotlivé podniky Slovenskej autobusovej dopravy však v priemere ročne strácajú päť až desať percent cestujúcich. Odhady dosahov drahších lístkov na tržby dopravcov neexistujú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. júl 2024 10:48