StoryEditor

Štát dá viac na riešenie porúch bytov

04.02.2004, 23:00
Dotácie na odstraňovanie systémových porúch bytových domov sa zvyšujú z 380 na 415 korún na štvorcový meter podlahovej plochy bytu. V rámci aktualizácie Programu štátnej pomoci obnovy bytových domov o tom včera rozhodla vláda. Dôvodom úpravy limitu je rast cien stavebných prác a materiálov.

Dotáciu môže získať len právnická osoba, či už obec, bytové družstvo, spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov alebo správca bytového fondu. Do programu môžu byť zaradené len projekty, ktoré majú odborný posudok vypracovaný autorizovaným inžinierom. Súčasťou posudku musí byť aj návrh spôsobu odstránenia systémových porúch, ktorý zamedzí ich opätovnému vzniku. Do nákladov stavby sa nezarátavajú projektové práce, expertízne posudky ani ďalšie súvisiace náklady.
Výšku príspevkov pre jednotlivé kraje určí ministerstvo výstavby na základe prieskumu výskytu systémových porúch. Žiadosti prijímajú a posudzujú už nie okresné, ale krajské stavebné úrady.
Byty tvoria viac ako pätinu všetkých stavebných fondov Slovenska. Do ich obnovy sa má do roku 2010 investovať približne 95 miliárd korún. Ide o sumu vrátane odstránenia systémových porúch v domoch, postavených po roku 1970. Vyplýva to zo Strategických zámerov a tendencií vývoja stavebníctva do roku 2005 s výhľadom do roku 2010. Pritom v bytoch postavených hromadnými formami výstavby býva viac ako polovica obyvateľstva Slovenska a sociálna skladba vlastníkov nevytvára predpoklady na zvládnutie náročnejších opráv. Komplexnú obnovu po viac ako 30-ročnom užívaní si vyžaduje okolo 166-tisíc panelových bytov. Ďalších 172-tisíc panelových bytov vykazuje systémové poruchy. Nezapríčinili ich užívatelia - ani vlastníci, no mohli by viesť bez priebežných opráv a zlepšení k statickým poruchám a haváriám celých objektov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. jún 2024 03:42