StoryEditor

Domácnostiam hrozí drahšie teplo

24.04.2013, 00:00
Slovenským domácnostiam, ktoré plynom aj vykurujú, hrozia vyššie účty.

Slováci si možno priplatia za teplo. Energetický a průmyslový holding, nový akcionár v SPP, sa totiž podľa informácií HN dohaduje s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví na zvýšení taríf pre domácnosti, ktoré plynom aj kúria. Matke SPP, ktorá plyn dodáva, totiž hrozí v tomto roku strata desiatok miliónov eur práve v segmente domácností. A práve vyššie ceny by ju mali pomôcť znížiť. Samotné EPH zistenia HN nekomentovalo. 

Štát môže zasiahnuť
Regulátor informácie o vyšších cenách nepotvrdil ani nevyvrátil. „Otázka zmeny taríf pre odberateľov plynu nie je aktuálna,“ povedal hovorca úradu Miroslav Lupták. V praxi však má takýto scenár podľa informácií HN hroziť v prípade, ak sa štát rozhodne neodkúpiť podiel Čechov v stratovej materskej spoločnosti SPP.

Finančníci by v takom prípade žiadali zvýšenie tarify pre domácnosti, ktoré spotrebúvajú väčšie množstvá plynu.

„Je to logický krok, ak bude naozaj SPP v strate,“ povedal analytik J&T Banky Michal Šnob. Zdražovanie by sa nemalo dotknúť domácností, ktoré využívajú plyn len na varenie.

Rozhodne sa do konca apríla
Premiér Robert Fico (Smer-SD) ešte pri predaji 49-percentného podielu plynární EPH vyhlásil, že chce pre štát plnú kontrolu nad materskou firmou. Súkromnému akcionárovi by ostali podiely len v ziskových dcérskych spoločnostiach.

Ak sa vláda matku rozhodne kúpiť, bude musieť okrem 60 miliónov za akcie podniku zaplatiť aj straty SPP. Na druhej strane by mala úplne pod kontrolou ceny plynu.

Definitívne rozhodnutie padne do konca apríla. „Nemáme ešte výsledky auditu a neprebehli ani rokovania, ktoré by viedli k záveru a príprave informácie na rokovanie vlády,“ odkázal hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

EPH kúpilo 49-percentný podiel v plynárenskej spoločnosti začiatkom roka od nemeckého E.ON Ruhrgas a francúzskeho GdF Suez. Holding zaplatil za podnik rekordných 2,6 miliardy eur. Štát ako majoritný akcionár súhlasil s predajom s niekoľkými podmienkami. Získal predkupné právo na materskú spoločnosť, ale aj prísľub, že podnik v tomto roku nezvýši ceny plynu. Vláda vyrokovala aj vyššie dividendy zo ziskov podniku.

Cennejší je plynovod
Hlavným cieľom česko-slovenskej finančnej skupiny bol pritom hlavne plynovod eustream, ktorý spoľahlivo prináša zisky vďaka preprave plynu z Ruska do západnej Európy. O dodávky plynu nový akcionár veľký záujem nemal.

Aj preto je podľa Šnobra logické, že sa chce stratovej firmy zbaviť v prospech štátu. „Je rozumné, aby štát kúpil zvyšok. Finančné straty pre reguláciu totiž v súčasnosti nesie niekto iný.“

Cena za stratovú matku je pritom 60 miliónov eur.

V SPP je prezamestnanosť
Ako už HN v minulosti informovali, nový akcionár plánuje v SPP aj prepúšťanie. V rámci reštrukturalizácie podniku by malo prísť o prácu 330 ľudí z celkového počtu 990. Dôvodom je práve strata materskej spoločnosti.

Aj prepúšťaniu by teoreticky mohol zabrániť štát, keď firmu kúpi a bude dotovať pracovné miesta. Podľa analytika Inštitútu pre energetickú bezpečnosť Petra Marčana sa však na pomoc stratovému SPP poskladajú všetci daňoví poplatníci.

01 - Modified: 2004-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda sa rozhodla zachrániť Veriteľa 02 - Modified: 2004-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tender na pápeža
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 22:38