StoryEditor

Biznisu vládol Petr Kellner

22.12.2013, 23:00
Na Slovensku sa zrealizovalo 20 transakcií. Najvýznamnejšou bol predaj SPP či českého aj slovenského operátora O2, v ktorom mal prsty Petr Kellner.

Rok plný prekvapivých, ale aj očakávaných transakcií. Predaj českého aj slovenského operátora O2, odchod Holanďanov z Hypernovy, no predovšetkým zavŕšenie predaja podielu zahraničných akcionárov v Slovenskom plynárenskom priemysle. Ten po viac ako dvojročných vyjednávaniach kúpil Energetický a průmyslový holding (EPH). „Išlo o mimoriadne úspešný rok, rástli sme predovšetkým na Slovensku. Akvizícia Slovak Gas Holdingu, cez ktorý vlastnili zahraniční akcionári podiel v plynárňach, je najväčšou českou zahraničnou investíciou v histórii,“ vraví Daniel Častvaj, riaditeľ marketingu a komunikácie EPH. Ide o skupinu, za ktorou stoja Daniel Křetínský, J&T a Petr Kellner, a ktorá v tomto roku získala aj 49-percentný balík akcií distribučnej spoločnosti Stredoslovenská energetika.

Odchod zahraničných akcionárov

Ako prezrádza senior manažér v spoločnosti TPA Horwath, ktorá sa zaoberá fúziami a akvizíciami, Milan Bílek – na Slovensku sa podľa databázy Merger & Market zrealizovalo 20 obchodov:„Bol tu jeden spoločný menovateľ – predávajúcim boli predovšetkým zahraničné firmy.“ Summa summarum – z 20 transakcií boli predávajúcimi zahraničné firmy v 13 prípadoch. Podľa Bíleka je to dôsledok reštrukturalizácií na stranách zahraničných holdingov. Tí si týmto spôsobom dokázali znížiť dlhy, prípadne koncentrovať sily na nové akvizície na rozvíjajúcich sa trhoch.

Zaujímavý rok majú za sebou aj finančníci z Penty. Ako vraví ich PR manažér Martin Danko – tento rok skupina kládla dôraz na upratovanie vlastného portfólia. Zmenili totiž investičnú stratégiu. Chcú riadiť menší počet, avšak výrazne väčších firiem. „Transakcie sme robili len v sektore zdravotníctva – kúpa nemocníc EMC v Poľsku, oznámenie o vstupe do troch regionálnych nemocníc na Slovensku, kúpa dvoch lekárenských sietí v Poľsku a predaj siete ambulantnej zdravotnej starostlivosti MediClinic v Česku,“ menuje Danko.

Krúpa chce banky, Křetínský médiá

„Najväčším prekvapením bol úbytok transakcií, kedy predávajúcimi boli podnikatelia, ktorí firmy založili v 90. rokoch,“ vraví Bílek. Na rozdiel od Česka bolo týchto typov transakcií minimum. Predal sa napríklad 63-percentný podiel v kežmarskej spoločnosti Tatralift. Po J&T totiž objavila biznis so stavbou lanových dráh aj finančná skupina Slavia Capital, ktorá nad Tatraliftom prevzala kontrolu v júni.

Vstúpiť do bankového sektora má v pláne Pavol Krúpa z Arcy Capital. Dnes rokuje s menším finančným domov v Česku a potenciál má pre neho i Ukrajina. Naši milionári pripravované akvizície priveľmi komentovať nechcú. Už dnes sa však špekuluje o tom, že Penta bude pokračovať v predaji menších firiem a investovať do rozvoja súčasných investičných platforiem. „Počítame s tým, že v zdravotníctve, hlavne v sektore nemocníc, budeme vyvíjať ďalšiu pomerne intenzívnu akvizičnú činnosť,“ vraví Danko.

01 - Modified: 2005-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Visteon investuje v Nitre pol druha miliardy
01 - Modified: 2023-11-13 11:54:13 - Feat.: - Title: Rodina zosnulého miliardára Kellnera zakladá nový holding 02 - Modified: 2023-09-28 06:16:56 - Feat.: - Title: Haváriu vrtuľníka s českým miliardárom Kellnerom zrejme spôsobil pilot 03 - Modified: 2021-09-27 12:52:26 - Feat.: - Title: Rebríček najbohatších Čechov a Slovákov vedie prvýkrát žena, vdova po Kellnerovi 04 - Modified: 2021-09-20 10:34:18 - Feat.: - Title: Veľké technologické firmy sa zbavujú budúcej konkurencie. Rekordným tempom nakupujú menších rivalov 05 - Modified: 2021-05-25 14:00:10 - Feat.: - Title: Vlastníctvo skupiny PPF sa po zosnulom Petrovi Kellnerovi presunulo na jeho ženu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 03:26