StoryEditor

Prekážky obnoviteľným zdrojom

24.04.2003, 00:00

Vláda včera schválila Koncepciu využívania obnoviteľných zdrojov energie. Dáva si za cieľ identifikovať kľúčové oblasti a možnosti ich využívania. Ako obnoviteľné zdroje v SR prichádzajú do úvahy: využívanie biomasy najmä na kúrenie, tepla zo slnečných kolektorov, geotermálnej energie, získavanie biopalív, energia vetra a malé vodné elektrárne. Ich využívanie EÚ presadzuje a vytvorila na to rôzne podporné nástroje. Podľa koncepcie sa odporúčajú daňové zvýhodnenia a finančné nástroje, kam patria bezúročné pôžičky a úhrada časti úrokov na úver. Úsilie o využívanie energie, ktorá nezávisí od vyčerpateľných prírodných zdrojov a ani od dovozu, by malo aj na Slovensku nadobudnúť nadrezortný charakter. Preto jedným z bodov vládneho uznesenia, ktoré vychádza z koncepcie je zriadenie Riadiaceho výboru pre obnoviteľné zdroje, už od konca apríla. Má byť obsadený zástupcami šiestich rezortov a regulačného úradu.
V koncepcii sa priznáva, že prekážkou je drobenie kapacít jednotlivých rezortov na zavádzanie projektov. EÚ ponúka pristupujúcim krajinám program pre spolufinancovanie zdrojov "Altener" a program umožňujúci cezhraničnú spoluprácu "Inteligentná energia pre Európu". Podľa pripomienok Sekcie hospodárskej politiky Úradu vlády, koncepcii chýba presnejšia identifikácia zdrojov ich financovania a nároky na štátny rozpočet. Podobne ako v minulých rokoch, aj v predbežnom návrhu rozpočtu na budúci rok sa ráta s 30 miliónmi korún na podporu obnoviteľných zdrojov. Ako včera pre TASR vyhlásil minister hospodárstva Robert Nemcsics, na budúci rok "budú musieť byť zahrnuté vyššie požiadavky".

Spolufinancovanie je nízke
Výkonný riaditeľ Energetického centra Bratislava Vladimír Hecl upozorňuje, že podmienky pre žiadateľov o štátny príspevok sú ťažké a podiel spolufinancovania je nízky - iba desať percent. "Preto v minulých rokoch nedošlo ani k vyčerpaniu ponúkaných financií, aj napriek niekoľkonásobne vyššiemu počtu záujemcov. Plnenie medzinárodných dohôd vyplývajúcich z príslušných direktív Európskej komisie, môže tak byť ohrozené," povedal Hecl. Energetická legislatíva SR, ktorá je aj v tomto ohľade nevyhovujúca, by mala prikazovať vykupovať elektrinu z obnoviteľných zdrojov za výhodných podmienok. Na ňu by mala nadväzovať regulačná politika. V rámci pripomienkového konania koncepcie však Úrad pre reguláciu sieťových odvetví svoje stanovisko nezaslal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 03:25