StoryEditor

Tomanová: Sociálne podniky majú reálne opodstatnenie

12.01.2010, 15:05
Autor:
TASRTASR
Reálne opodstatnenie má podľa šéfky rezortu práce Viery Tomanovej osem pilotných sociálnych podnikov na Slovensku. "Do budúcnosti majú význam v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti, tam, kde žijú ľudia, ktorí sú ohrození chudobou, alebo ktorí sú v chudobe," vysvetlila pre TASR ministerka.

Tomanová v pondelok 11. januára navštívila niekoľko sociálno-ekonomických podnikov vo Viedni, kde sa stretla aj so svojim rakúskym ministerským kolegom. "Ich podniky fungujú absolútne na rovnakej báze ako na Slovensku. Možno sa líšia trošku niektorými aktivitami, ale to je minimálne," podotkla.

Podniky sú vo Viedni orientované tak ako v SR na dlhodobo nezamestnaných a znevýhodnených občanov. Rakúske však prevažne dávajú prácu už čiastočne kvalifikovaným ľuďom. "My sme ich postavili pre ľudí, ktorí prakticky nemali žiadne pracovné návyky, ktorí nemajú ukončené vzdelanie, čiže náš projekt je ďaleko zložitejší," konštatovala.

Práve v tomto vidí dôvod rozdielnej dĺžky poskytnutého zamestnania pre ľudí. Kým v Rakúsku môžu v podniku pracovať maximálne osem mesiacov, v SR je to od šiestich do 12 mesiacov. Podľa ministerky je potrebné si uvedomiť, že prvé tri až šesť mesiacov je zameraných na sociálnu prácu s týmito ľuďmi. Ide o najťažších klientov, ktorí dovtedy nikdy nepracovali, či nemajú žiadnu pracovnú zručnosť.

Pri porovnaní rozdielnych ľudí, s ktorými v podnikoch v jednotlivých krajinách pracujú, považuje Tomanová za úspech percento zaradených klientov do pracovného života z ich celkového počtu. V období krízy klesla v Rakúsku úspešnosť zo 70 % na približne 20 %. Na Slovensku sa momentálne pohybuje na úrovni asi 18 %. "Tie projekty nefungujú ešte ani rok a je kríza. Môžeme tak dnes konštatovať, že to už je úspech," uviedla.

Rozdiel je nielen v zamestnávaní ľudí, ale aj vo financovaní. Kým vo Viedni je výška príspevku približne 30.000 eur na jednu pracovnú pozíciu, tak na Slovensku je to 10.000. Dôvodom je podľa ministerky cena práce sociálnych pracovníkov. "Pán minister mi povedal jednu zaujímavú vec: Za také platy, ako majú vaši manažéri sociálnych podnikov by tu nikto ráno nevstal do práce," konštatovala.

"Každé investované euro je investované dobre a či sa vráti za štyri alebo päť rokov, je irelevantné. Dôležité je, že sa de facto v dohľadnom čase celkom vráti," zdôraznil spolkový minister práce a sociálnych vecí Rudolf Hundstorfer. Ministerka má kalkuláciu vrátenia peňazí investovaných do spomínaných podnikov vypočítanú. "Jedno euro vložené do sociálneho podniku prináša za päť rokov šesť eur a za 10 rokov 25 eur, čiže je to o tom, že musia byť rentabilné," vysvetlila. Aj to je podľa nej dôvodom, že musia vykazovať príjem a spolupodieľať sa tak na ich financovaní.

01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 23:22