StoryEditor

Tomanovej sociálny podnik zrušili. Brusel ho nepreplatí

13.01.2010, 12:05
Autor:
ČTKČTK
Aktualizované 13.50 | Európska komisia bude na základe svojej nedávnej kontroly fungovania pilotných sociálnych podnikov na Slovensku konštatovať zásadné nedostatky v celkovom manažmente tohto projektu zo strany Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Európska únia (EÚ) zrejme nepreplatí projekt sociálnych podnikov, ktorý ministerstvo práce schválilo pred dvomi rokmi. Kontrola Európskej komisie (EK) totiž podľa zistení mimovládneho Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) zistila zásadné nedostatky v celkovom spravovaní projektu zo strany ministerstva. ČTK o tom dnes informovali zástupcovia SGI. Komisia údajne preverila dva podniky, jeden z nich je podľa portálu aktuálne.sk už zrušený.

Závažné nedostatky
Ministerstvo pod vedením Viery Tomanovej (Smer-SD) zriadilo prvé podniky v lete 2008 v rámci plánu zamestnávania dlhodobo nezamestnaných - prevažne ľudí s nižšou kvalifikáciou. Vyčlenilo na ne 26,5 milióna eur. Spoliehalo sa na to, že únia s financovaním programu pomôže.

"EK nebude konštatovať len konkrétne pochybenie vo vzťahu k dvom sociálnym podnikom, ale aj zásadné nedostatky v celkovom manažmente projektu pilotných sociálnych podnikov zo strany ministerstva," informovali predstavitelia SGI. Upozornili, že výdavky na pilotné sociálne podniky odmieta od júla 2009 preplatiť aj slovenské ministerstvo financií. "Na základe toho existuje dnes už veľmi vysoké riziko, že z projektu pilotných sociálnych podnikov nepreplatí EÚ nič, alebo len malú časť," doplnili. Jeden zo sociálnych podnikov - Arvik v Bardejove - podľa aktuálne.sk zanikol. "Slovenské orgány už informovali EK, že projekt Arvik bol zrušený," povedala tlačová tajomníčka Generálneho riaditeľstva EK pre zamestnanosť Carmel Dunneová. V oboch kontrolovaných podnikoch sa podľa nej objavili problémy. Štatutárny zástupca sociálneho podniku Arvik Jozef Sendek to nepotvrdil, výsledky auditu EK vraj nemá.

Odvolanie
Predseda Správnej rady SGI Miroslav Beblavý a výkonný riaditeľ SGI Ctibor Košťál vyzvali premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby informácie preveril a v prípade ich potvrdenia odvolal Tomanovú z funkcie. "Ona osobne tento projekt zastrešila, ignorovala všetky doterajšie upozornenia na jeho riziká a nepodnikla žiadne včasné nápravné opatrenia," poznamenali predstavitelia SGI.

Viaceré médiá v minulosti upozornili, že pilotné sociálne podniky, ktoré dostali od ministerstva peniaze, zakladali ľudia blízki koaličným stranám Smeru-SD a ĽS-HZDS. Neskôr SGI informoval, že pri výbere poskytovateľov vzdelávacích služieb podniky vo viacerých prípadoch uprednostnili provládne orientovaných živnostníkov.

01 - Modified: 2004-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mesto by mohlo kúriť aj svojím drevom
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 05 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 23:18