StoryEditor

Po Horizonte a BMG prišli na rad AGW a Drukos

Drukos a AGW od včera nevyplácajú vklady. Vedenie spoločnosti AGW podľa Petra Cirbesa, predsedu dozorne rady, začína v súlade s podmienkami zmlúv uplatňovať Zmluvu o zabezpečovacom prevode akcií. Stredisko cenných papierov SR má podľa Cirbesa dostať dnes od AGW pokyn na prevod akcií AGW. Klient AGW, s.r.o, sa stane akcionárom AGW, a.s., po doručení akcie s vypísaným rukopisom, najneskôr do 30 dní od skončenia platnosti Zmluvy o tichom spoločenstve, resp. Zmluvy o pôžičke. "Klientom sa budú peniaze vyplácať ako náhle sa stanú vlastníkmi akcií AGW, a.s., ktoré budeme spätne odkupovať," povedal šéf dozornej rady AGW. Podľa neho má asi 80 % klientov uzatvorenú so spoločnosťou Zmluvu o zabezpečovacom prevode akcií ako formu ručenia zo strany AGW. Ručenie predstavuje podľa Cirbesa asi 1,8 mld. Sk. Základné imanie AGW, s.r.o., je 2,3 mld. Sk a aktíva asi 2,8 mld. Sk. AGW po výplate istín a výnosov klientom prestane orientovať svoju činnosť na získavanie finančných prostriedkov a ich ďalšie zhodnocovanie pre drobných investorov, dodal Cirbes. Podľa neho by prví klienti mali akcie AGW, a.s., dostať do 28 dní od pokynu SCP, teda najneskôr do konca marca 2002. Posledné zmluvy vypršia v jesenných mesiacoch.
Napriek tomu, že od pondelka nebude 27 pobočiek spoločnosti BDV Družstvo na Slovensku prijímať ani vyplácať vklady, klienti o svoje peniaze neprídu. Sú totiž podľa Františka Mojšiša krytí akciami materskej spoločnosti Drukos a.s. Banská Bystrica, ktorej súčasná bilančná suma v objeme 13,275 mld. Sk vysoko prevyšuje záväzky BDV. "Ak sa spoja a nepredajú svoje akcie silným finančným spoločnostiam, prípadne počkajú, kedy ich Drukos opätovne odkúpi, bude môcť materská firma a jej dcérske spoločnosti naďalej vyvíjať svoje obchodné aktivity a akcionári získajú navyše dividendy. Šéf Druhosu včera zároveň zverejnil, že v piatok dostala Generálna prokuratúra v Bratislave, Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici, ministerstvo financií, ministerstvo vnútra, ministerstvo spravodlivosti, aj Úrad pre finančný trh písomné doklady a dôkazy o prepojení a aktivitách firiem Penta Group, a. s., a Vinaco, ktoré dokumentujú a poukazujú na čudný obchod, ktorý môže smerovať k úplnej destabilizácii Slovenska. "Penta založila 31. mája 2001 na Cypre firmu Vinaco, ktorej riaditeľom je člen predstavenstva Penty a ktorá onedlho na to vyhrala verejnú súťaž na získanie úverového portfólia Slovenskej konsolidačnej v celkovej hodnote 100 mld. korún, predstavujúcich zlé úvery slovenských bánk. Vinaco je cez určité osoby v spojení s All Finance Services a jeho predstaviteľ zas s osobou, ktorá podala návrh na konkurz BDV Družstva," uviedol F. Mojžiš.
Penta podá na Františka Mojžiša, majiteľa spoločnosti Drukos, a.s., trestné oznámenie vo veci podozrenia z trestného činu šírenia poplašnej správy, poškodzovania cudzích práv a z ohovárania. Vyjadrenia Mojžiša sú podľa predstaviteľov Penty účelovým klamstvom, ktorého cieľom je zbaviť sa zodpovednosti za hroziaci krach spoločnosti Drukos, a.s. Penta Group včera vyzývajú orgány, činné v trestnom konaní, aby bezodkladne zaistili pána Mojžiša a znemožnili mu opustenie SR. "Pokladáme za nevyhnutné, aby pán Mojžiš nemohol opustiť územie Slovenska do okamihu, pokiaľ nepreukáže schopnosť vyplácať vklady dôverčivých občanov v plnej výške," uvádza sa vo vyhlásení Penty. Zároveň žiadajú, aby orgány činné v trestnom konaní zaistili majetok spoločností Drukos, a.s., Drukos výnos, s.r.o. a BDV Družstva tak, aby nebolo možné z týchto spoločností odčerpať zostávajúce finančné prostriedky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 22:42