StoryEditor

Radičová: Tomanovej podniky sú experimentom na ľuďoch

14.01.2010, 11:57
Autor:
TASRTASR
Slovensko podľa opozičnej SDKÚ-DS utrpelo ďalšiu medzinárodnú blamáž, a to v súvislosti s nezvládnutým fungovaním tzv. sociálnych podnikov.

Smutný experiment
"Sociálne podniky na slovenský spôsob sú smutným experimentom na nezamestnaných ľuďoch a ukážkou kamufláže sociálneho štátu za vlády Roberta Fica," vyhlásila podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová s tým, že experiment so slovenskými sociálnymi podnikmi zaplatia všetci daňoví poplatníci.

Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) v stredu s odvolaním sa na neoficiálne informácie o výsledku auditu Európskej komisie (EK) na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR upozornil, že táto kontrola našla zásadné nedostatky v celkovom manažmente projektu sociálnych podnikov zo strany rezortu práce.

Tomanová neinformovala verejnosť
SDKÚ-DS podľa Radičovej už od prvého momentu upozorňuje na zlý model fungovania sociálnych podnikov na Slovensku a obrovské plytvanie s peniazmi daňových poplatníkov, vládna moc však celý čas nepočúvala hlas opozície a schválila svoj zámer s množstvom fatálnych nedostatkov.

Podľa Radičovej je tiež paradoxné, že ministerka práce Viera Tomanová (nominantka Smer-SD) ešte tento týždeň v pondelok vyhlásila, že slovenské sociálne podniky majú význam a reálne opodstatnenie, aj keď už v polovici decembra odstúpila od zmluvy so sociálnym podnikom Arvik, pričom verejnosť o tom ani neinformovala.

Komisia zistila nedostatky
Šéfka rezortu práce tvrdenia o zistení zásadných chýb audítormi EK pri ich posledných kontrolách v sociálnych podnikoch na Slovensku odmieta. "Poznám tie prvotné názory audítorov. Konštatovali, že v národných projektoch neboli zistené zásadné chyby," tvrdila Tomanová po stredajšom rokovaní vlády.

Zároveň však pripustila, že komisia "určité" nedostatky zistila. Bližšie ich však nechcela konkretizovať, pretože ešte bude prebiehať pripomienkové konanie medzi Slovenskom a EK. "Možno do deviatich týždňov bude nejaká konkrétna a definitívna verzia odporúčaní a záverov," konštatovala. Pripomenula tiež, že komisia auditovala iba dva z ôsmich pilotných podnikov.

Okrem EK kontroluje sociálne podniky aj ich riadiaci orgán, teda ministerstvo práce. "Na základe toho mi navrhli odstúpenie od zmluvy v jednom prípade," pripustila Tomanová. V podniku Arvik boli podľa nej zistené nedostatky, ktoré neboli následne odstránené. V súčasnosti ho vyšetruje aj príslušný daňový úrad a Úrad boja proti korupcii.

01 - Modified: 2004-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Frankfurt očakáva viac cestujúcich
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 22:05