Šéf NKÚ Karol Mitrík vidí priestor na spoluprácu so zahraničnými kontrolórmi aj v oblasti zdravotníctva.TASR
StoryEditor

Korupcia v Slovenskom pozemkovom fonde určite bola, potvrdil kontrolný úrad

28.06.2021, 15:57
Autor:
TASRTASR
Kontrola Národného kontrolného úradu, ktorá sa začala koncom roka 2020, sa ešte neskončila, a preto je úrad viazaný mlčanlivosťou.

Systém v Slovenskom pozemkovom fonde je nastavený netransparentne, uviedol to  predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík a podpredseda úradu Ľubomír Andrassy.

"Z procesov, ktoré sme kontrolovali, sa ukázalo, že ten systém je nastavený netransparentne, vôbec prenájom pôdy, ale aj uplatňovania reštitučných nárokov. Dôsledok toho všetkého je, že to vyšetruje Národná kriminálna agentúra, pretože bolo vo fonde vytvorené korupčné prostredie a nie v jednom prípade. Tých prípadov je tam určite viacej. Samozrejme, kontrola 'ex post' korupciu veľmi ťažko dokazuje," priblížil Mitrík.

Korupcia tam bola 

Už z pravidiel, ktoré boli nastavené, však podľa Mitríka vyplýva, že korupcia na fonde určite bola. "Preto sme 'našli prácu' pre NAKA aj na SPF," povedal predseda NKÚ.

Pri kontrolách sa podľa Andrassyho zistilo, že SPF nemal účinný systém kontroly, ktorý by zabezpečil transparentnosť procesu rozhodovania o pôde.

"Myšlienka možno do budúcnosti je taká, že sa máme poučiť aj zo skúsenosti iných. Napríklad, v Škandinávii nikdy pôdu nepredávajú, pretože je to nenahraditeľné bohatstvo civilizácie a spoločnosti. V prípade zaujímavého projektu pôdu prenajmú na 20, 30 alebo 50 rokov, prípadne prenájom zopakujú nanovo, ale vždy vlastníkom pôdy zostáva štát," informoval podpredseda úradu.

Zvláštne predaje pôdy

Podľa Andrassyho je na Slovensku "veľmi zvláštne", že sa cez takú organizáciu, ako je SPF, štát "zbavuje" vzácnej pôdy, často aj najvzácnejšej pôdy.

Mitrík upozornil, že kontrola NKÚ v SPF, ktorá sa začala koncom roka 2020, sa ešte neskončila, a preto je úrad viazaný mlčanlivosťou. "Kontrola NKÚ sa končí 21. júla, potom bude záverečná správa," dodal predseda NKÚ.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka podľa vyjadrenia odboru komunikácie pripravuje novelu zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách.

"V rámci tejto novely agrorezort navrhne úpravu postavenia SPF, jeho orgánov a procesov, týkajúcich sa prenájmu pôdy a nakladania s pôdou na základe zistení kontroly NKÚ," dodalo ministerstvo.

01 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 02 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 03 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 04 - Modified: 2024-03-22 10:38:56 - Feat.: - Title: Vysoké odmeny či nákup luxusných áut. Kontrolóri odhalili nedostatky na Úrade pre územné plánovanie a výstavbu 05 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:41