StoryEditor

Šéf Deutsche Bank žiada od bánk priznanie rizikových investícií

06.09.2007, 13:56
Autor:
TASRTASR
Šéf Deutsche Bank Josef Ackermann žiada, aby sa v bankovníctve v súvislosti s hypotekárnou krízou v USA, posilnila transparentnosť. Všetky investičné banky by mali uviesť vo svojich bilanciách celú sumu prostriedkov, ktorých návratnosť môže byť riziková.

Ackermann túto požiadavku vyjadril v rozhovore pre britský denník Financial Times. Podľa neho by to malo veľký význam pre obnovenie dôvery medzi bankami, ktorá je v súčasnosti silno narušená.
Ackermann v utorok na akcii Banky na prelome, ktorú zorganizoval nemecký ekonomický denník Handelsblatt, uviedol, že Deutsche Bank vyčlenila do účelových spoločností 32 miliárd EUR, v prepočte 1,08 bilióna SKK. Prostriedky investovala nielen do rizikových cenných papierov amerických hypotekárnych ústavov. Banka okrem toho prisľúbila súkromným investičným fondom, že im poskytne 29 miliárd EUR úverov na nákup firiem.
Ackermann odôvodnil požiadavku na väčšiu transparentnosť v bankovníctve na akcii Handelsblattu slovami: "Banky musia svojich veriteľov lepšie informovať o vlastných investičných rizikách".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. júl 2024 19:56