StoryEditor

Podľa harmonizovanej štatistiky ceny stúpli v máji medziročne o 1,5 %

14.06.2007, 10:45
Autor:
TASRTASR
V máji 2007 sa spotrebiteľské ceny na Slovensku podľa harmonizovanej štatistiky Európskej únie v porovnaní s májom 2006 v úhrne zvýšili o 1,5 %. Oproti aprílu 2007 sa nezmenili.

V medziročnom porovnaní najviac vzrástli v máji 2007 ceny alkoholických nápojov a tabaku, a to o 6,2 %. Najviac klesli ceny v doprave, o 3,4 %.
Oproti aprílu 2007 vzrástli v máji 2007 najviac ceny potravín a nealkoholických nápojov a tiež alkoholických nápojov a tabaku, zhodne o 0,5 %. Najviac klesli ceny v zdravotníctve, a to o 3 %. Nezmenené v medzimesačnom porovnaní zostali ceny v 4 kategóriách - bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá; pošty a telekomunikácie; vzdelávanie a rozličné tovary a služby.
Vyplýva to z dnes zverejnených údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, porovnateľných v rámci krajín EÚ.
Podľa národnej štatistiky, ktorú ŠÚ SR zverejnil v piatok minulý týždeň, sa spotrebiteľské ceny v SR v máji 2007 medziročne zvýšili o 2,3 %. V porovnaní s aprílom sa ceny v máji nezmenili.
V máji 2007 v porovnaní s aprílom 2007 podľa harmonizovaných údajov najviac vzrástli ceny potravín a nealkoholických nápojov a tiež alkoholických nápojov a tabaku, zhodne o 0,5 %. Druhý najvyšší rast zaznamenali ceny dopravy, a to o 0,3 %. Ceny odevov a obuvi a ceny v kategórii hotely, kaviarne a reštaurácie stúpli zhodne o 0,2 %. Nezmenené v medzimesačnom porovnaní zostali v máji ceny v 4 kategóriách - bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá; pošty a telekomunikácie; vzdelávanie; rozličné tovary a služby. Oproti aprílu sa v máji znížili ceny v zdravotníctve o 3 %, ceny rekreácie a kultúry o 0,4 % a v kategórii nábytok, vybavenie domácností a bežná údržba domu o 0,2 %.
V máji 2007 sa v porovnaní s májom 2006 najviac zvýšili ceny alkoholických nápojov a tabaku, a to o 6,2 %. V medziročnom porovnaní o 3,9 % zdraželo vzdelávanie. V ostatných segmentoch bol medziročný rast cien v rozpätí od 2,7 do 0,4 %. Tretí najväčší medziročný nárast, o 2,7 %, zaznamenali zhodne ceny potravín a nealkoholických nápojov a ceny v kategórii hotely, kaviarne a reštaurácie. V medziročnom porovnaní zdraželo v máji 2007 bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 2,6 %, rozličné tovary a služby o 2,4 %, rekreácia a kultúra o 1 %, odevy a obuv o 0,8 % a nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu o 0,4 %. V porovnaní s májom 2006 sa v máji 2007 najviac znížili ceny v doprave, o 3,4 %. Klesli aj ceny v kategórii pošty a telekomunikácie, a to o 2 %, a ceny v zdravotníctve o 1,4 %.
Harmonizované indexy spotrebiteľských cien sa začali zostavovať s cieľom zabezpečiť porovnateľnosť indexov spotrebiteľských cien jednotlivých krajín v rámci EÚ. Zároveň sú základom pre výpočet Európskeho indexu spotrebiteľských cien a Indexu spotrebiteľských cien európskej ekonomickej oblasti. Rozdiel medzi harmonizovanými domácimi údajmi spočíva v komoditách zahrnutých do spotrebného koša. Spotrebný kôš harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien totiž na rozdiel od koša domáceho indexu rastu cien zahŕňa tovary, ktoré sú obchodované minimálne v dvoch krajinách EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. jún 2024 20:34