TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Matovič hovorí o revolúcii. Verejné obstarávanie čakajú veľké zmeny

06.10.2020, 16:55
Autor:
TASRTASRredred
Premiér povedal, že novela reaguje aj na Plán obnovy, ktorý navrhla Európska únia a Slovensku by mal priniesť finančné zdroje vo výške cez šesť miliárd eur.

Predseda vlády Igor Matovič na brífingu ohlásil revolúciu vo verejnom obstarávaní. Návrh na zmenu tohto procesu dala vláda vypracovať podpredsedovi vlády Štefanovi Holému.

"Ak všetko dobre pôjde, tak to bude platiť od augusta budúceho roka," avizoval premiér o zmenách, ktoré idú do medzirezortného pripomienkového konania.

Matovič hovorí, že novela reaguje aj na Plán obnovy, ktorý navrhla Európska únia a Slovensku by mal priniesť finančné zdroje vo výške cez šesť miliárd eur. 

Premiér upozornil aj na to, že vo verejných obstarávaniach sa veľa kradlo a systém sa obchádzal. "Úplne na poslednej koľaji bol princíp dobrého hospodára," dodal. 

Zmena má priniesť väčšiu transparenciu do procesu a do financií verejných obstarávateľov, na oplátku bude podľa Matoviča proces rýchlejší a menej byrokratický. 

Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý túto novelu podľa premiéra predloží na objednávku vládnej koalície. "Chceme, aby sa odokryli karty, aby sme videli na prsty," zdôraznil Matovič. Plán je, že nová úprava by mala platiť od augusta 2021. "Návrh by mohol prejsť druhým čítaním v parlamente niekedy vo februári budúceho roka," myslí si Holý.

Ambícia je dostať tieto zmeny na rokovanie vlády v decembri. Holý neodpovedal priamo na otázku, či o návrhu komunikoval s predsedom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslavom Hlivákom. Podotkol, že ide o vládny návrh a ÚVO sa bude môcť zapojiť do verejnej diskusie v rámci pripomienkového konania.

Hlivák v reakcii zdôraznil, že materiál bol pripravený bez úradu. "Dnes som si na tlačovej konferencii nahlas vypočul slová, ktoré sa šepkajú už dlho - že sa majú odobrať ÚVO kompetencie, na základe ktorých môže dôsledne kontrolovať verejné nákupy," upozornil.

Verí, že po otvorení verejnej diskusie k tomuto materiálu budú aspoň vypočuté odborné návrhy, ktoré úrad pripravil a ktoré vláde predloží, aby na Slovensku bola zaistená dôsledná kontrola prerozdeľovania peňazí všetkých občanov.

Predseda parlamentu a koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár podotkol, že je nutné prinášať reformy, ktoré umožnia európske prostriedky efektívne čerpať. "Na to, aby sme mohli veľmi efektívne čerpať a investovať tieto peniaze, takáto revolúcia verejného obstarávania je úplne nevyhnutná," potvrdil minister financií Eduard Heger (OĽANO).

Holý priblížil, že dĺžka trvania verejného obstarávania s hodnotou nad 20 miliónov eur po starom bola 695 dní, po novom by to malo byť 275 dní. Mala by sa zvýšiť transparentnosť, zefektívniť obstarávanie podľa európskych smerníc a zjednodušiť námietkové konanie.

"Transparentnosť celého systému zvyšujeme zavádzaním systému referencovania," ozrejmil s tým, že keď sa obstarávateľ rozhodne, že ide obstarávať napríklad stavebnú zákazku, nechá si vypracovať u projektanta napríklad výkaz výmer, ten nahrá do systému referencovania, ktorý pribudne do centrálneho registra zmlúv (CRZ) ako nový modul.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-04-24 09:52:40 - Feat.: - Title: Fico pri ňom hovoril o rozostavaní ekonomiky. Rašiho novelu posunul parlament ďalej 05 - Modified: 2024-03-27 13:17:55 - Feat.: - Title: Hranica na podlimitné zákazky verejného obstarávania má vzrásť na 50-tisíc eur, novela upravuje aj výšku pokút
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 22:23