StoryEditor

Cirkus z Mochoviec je preč. Rakúsko sa „zeleno“ len tvári, v noci im je dobrá aj jadrová energia

Peter Líška bol pri stavbe všetkých jadrových blokov na Slovensku. V rozhovore pre HN opisuje situáciu v Európe a perspektívy jednotlivých zdrojov.

V energetike pôsobíte dlhé roky. Ako by ovplyvnilo Slovensko, keby jadro nebolo zaradené do taxonómie udržateľných investícií?
Základ našej energetiky je v štyroch jadrových blokoch, ktoré sú momentálne v prevádzke. A dúfam, že budú aj ďalšie dva. Nepočítam, že v najbližších 10, 15 rokoch pocítime tlak na predčasné odstavenie. To by sa musela energetika nejako zásadne zmeniť. Niečo nové by sa ťažko postavilo. Pri modernizáciách, ktoré určite budú musieť nastať, to sa pri takýchto zariadeniach robí každých 15 až 20 rokov, by bol horší prístup k financovaniu. Doteraz nemáme dobré skúsenosti s bankami. Keď sme napríklad potrebovali bankové záruky alebo úvery, mnoho bánk sa vôbec odmietalo rozprávať na tému jadrovej elektrárne. Jediné, kde sú ochotní dať, je na likvidáciu atómky alebo na spracovanie odpadov. Na modernizáciu a stavanie nových dávajú výnimočne. Takže to sú aspekty, ktoré by mohli poškodiť slovenskú energetiku.

Keď sa na to pozrieme z hľadiska Európy, to už je iné. Tam je bezemisnej elektriny málo. Zatiaľ nemáme inú technickú možnosť, ako budovať jadrové elektrárne.

Sú tu aj názory, ktoré hovoria, aby sme sa viac vydali cestou obnoviteľných zdrojov. Je to cesta?
Názory sú rôzne aj medzi ľuďmi z energetiky, niektorí hovoria, že zdroje zo slnka a z vetra sú pre sústavu škodlivé. Ja osobne nemám tento názor a myslím si, že by sa mali využiť vlastnosti každého zdroja. Ale len potiaľ, pokiaľ sa oplatia, a to nie len z hľadiska investičnej ceny, ale aj z hľadiska prevádzkovania sústavy. Lebo to rozhoduje o tom, či máme v každom okamihu elektrinu alebo nie. Úložiská na elektrinu nie sú a nevyzerá, že by v dostatočnej kapacite najbližších desiatok rokov vznikli, aj keď zázrak sa môže stať. Energetika však musí stáť na reálnych číslach a technickom zázemí, a nie očakávať, že sa niečo vymyslí.

Európska komisia podľa medializovaných informácií navrhuje jadro a plyn ako prechodné palivá. Bolo by to z vášho pohľadu riziko z hľadiska ďalšieho rozvoja týchto zdrojov do budúcnosti?
Pokiaľ sa zaradia do zoznamu udržateľných zdrojov a získajú výhody, o ktorých som hovoril, teda napríklad prístup k financovaniu, nebude sa očakávať tlak z Európy odstavovať jadro.

Mohol by byť v opačnom prípade problém s financovaním dostavby štvrtého bloku Mochoviec?

Dostavba tretieho a štvrtého bloku by si zaslúžila dlhšiu debatu. Nebudem sa vyjadrovať k Slovenským elektrárňam a ich prístupu k úverom, môžem sa však vyjadriť za nás ako dodávateľa. A my teda problém s bankami máme všeobecne, nie čo sa týka Mochoviec. Keď napríklad potrebujeme na nejaký projekt bankovú záruku alebo zábezpeku. Dúfam, že po tom, čo sa udialo minulý rok s cenami elektriny, ktoré sú teraz vyše 100 eur za megawatthodinu, by si to už banky rozmysleli.

Stretli ste sa s nejako...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 04 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 05 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 06:01