StoryEditor

Minister očakáva, že získa podporu

09.01.2006, 23:00

Privatizácia letísk sa bude prerokúvať aj na politickej pôde. Cez víkend dvaja koaliční partneri -- KDH a SMK vyjadrili určité obavy z predaja. Nepozdáva sa im najmä fakt, že bratislavské letisko s najväčšou pravdepodobnosťou získa jeho viedenský konkurent.
Ako povedal Pál Farkaš (SMK), chceme mať len istotu, že sa naplnia všetky ciele, ktoré sa očakávajú od tejto privatizácie a či bol celý tender v poriadku. "Viac sa budeme vedieť vyjadriť až keď dostaneme materiál, ktorý bude predložený na vládu. Na základe neho sa potom rozhodneme," hovorí. Farkaš zatiaľ nevidí dôvod, aby sa privatizácia prerokúvala na Koaličnej rade. Na druhej strane hovorkyňa KDH Anna Andrejuvová nevylúčila možnosť zvolania Koaličnej rady, aby sa všetky nejasnosti okolo predaja letísk objasnili. "Najprv sa však týmto problémom bude zaoberať predsedníctvo strany," dodala.
Minister dopravy Pavol Prokopovič nevidí dôvod, aby predaj letísk nezískal politickú podporu. "Štátny tajomník Ján Kotuľa, ktorý je nominant KDH, nemá žiadne výhrady k výberu nového väčšinového vlastníka letísk. Výhrady koaličných partnerov vyplývajú iba z medializovaných informácií," tvrdí Prokopovič.
Na úplné zrušenie privatizácie vládu vyzývajú opozičné strany. Dokonca najsilnejšia opozičná strana Smer pred časom vyhlásila, že keď bude po voľbách vo vláde, zruší celú privatizáciu. Ku kritikom tendra sa pridali aj ĽS-HZDS, Slobodné fórum a Aliancia nového občana. "Tender zanechal viacero neobjasnených skutočností a vyvoláva oprávnené obavy o budúci rozvoj leteckej dopravy na Slovensku," povedala ústredná tajomníčka ĽS-HZDS Zdenka Kramplová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. jún 2024 23:24