StoryEditor

Daňový základ EÚ bude podobný nášmu

27.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Spoločný európsky základ podnikovej dane, ktorý pripravuje Európska komisia, bude pravdepodobne veľmi podobný súčasnému slovenskému základu.

Spoločný európsky základ podnikovej dane, ktorý pripravuje Európska komisia, bude pravdepodobne veľmi podobný súčasnému slovenskému základu. Povedal to európsky komisár pre dane a clá László Kovács. Cieľom komisie je podľa neho navrhnúť jednoduchý a prehľadný daňový základ bez výnimiek a osobitných režimov a tieto vlastnosti spĺňa práve slovenský daňový systém, ktorý je podľa Kovácsa veľmi dobrý.
"Nepoviem vám, že komisia je pripravená prijať slovenský daňový základ, ale návrh ho veľmi pravdepodobne rozpracuje, bude mu veľmi podobný," povedal Kovács.
Komisár má po minulotýždňovom stretnutí s ministrom financií Ivanom Miklošom pocit, že postoj Slovenska voči plánom prijať spoločný európsky základ podnikovej dane je omnoho pružnejší ako očakával. "Slovenská pozícia je z pochopiteľných dôvodov taká, že nechcú zavádzať spoločný daňový základ, ktorý bude zložitejší ako súčasný, čo by bol pre nich krok späť," povedal Kovács.
Podľa vlastných slov Mikloša ubezpečil, že cieľom komisie nie je navrhovať zložitý daňový základ plný výnimiek. Návrh by komisia chcela predložiť v druhom polroku 2006, dovtedy sa bude snažiť presvedčiť členské štáty EÚ, keďže na jeho schválenie treba súhlas všetkých. Podľa Kovácsa sú zatiaľ skeptické Británia, Írsko, Estónsko a do minulého piatku to bolo aj Slovensko.
Komisár je odhodlaný v tejto iniciatíve pokračovať, aj keby nezískal súhlas celej dvadsaťpäťky. V takom prípade navrhne prvýkrát využiť možnosť tzv. posilnenej spolupráce, ktorá by znamenala, že spoločný základ dane by uplatňovala iba skupina členských krajín, podľa Kovácsa najmenej 20 štátov.

01 - Modified: 2003-01-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 02:14