StoryEditor

Prešovskí strojári konkurujú kapacitou a rýchlosťou

24.10.2005, 00:00
Keď v roku 1994 Tibor Ižár spolu s ďalšími tromi priateľmi rozbiehali pri Prešove na zelenej lúke biznis, možno ani netušili, že im v ich naplánovanom priestore bude o pár rokov pri výrobe oceľových konštrukcií pritesno. "Prenajali sme si priestory a začali vyrábať. Chceli sme dačo robiť," začal jednoducho konateľ IK Steel Prešov so spomienkami na vznik firmy. Jednoducho to však nejde v žiadnom podnikaní. Po chvíli prichádzajú prvé väčšie starosti. V prípade IK Steelu to bolo s veľkosťou haly.

Keď v roku 1994 Tibor Ižár spolu s ďalšími tromi priateľmi rozbiehali pri Prešove na zelenej lúke biznis, možno ani netušili, že im v ich naplánovanom priestore bude o pár rokov pri výrobe oceľových konštrukcií pritesno. "Prenajali sme si priestory a začali vyrábať. Chceli sme dačo robiť," začal jednoducho konateľ IK Steel Prešov so spomienkami na vznik firmy. Jednoducho to však nejde v žiadnom podnikaní. Po chvíli prichádzajú prvé väčšie starosti. V prípade IK Steelu to bolo s veľkosťou haly.
S firmou rástli aj kapacity
"Zakúpili sme si program na kreslenie dielenskej dokumentácie, potom sme mohli rozšíriť výrobu. Doplnili sme mechanizmy, kúpili sme žeriavy a plošiny. No potrebovali sme väčšie výrobné haly. Trafila sa nám kúpa objektu Stavomontáží od správcu konkurznej podstaty Pozemných stavieb v Prešove," pokračuje Ižár.
Odvtedy firma dokázala zvýšiť výrobnú kapacitu zo 60 až 80 ton mesačne na súčasných 300 až 400 ton. Montážna kapacita IK Steelu je ešte o ďalších 150 ton vyššia. Kým v roku 1995 mala firma obrat 50 až 60 miliónov, vlani to bolo 300 miliónov korún. "Začínali sme s desiatimi pracovníkmi, dnes ich zamestnávame vyše sto. Polovica z nich robí v dvoch loďových výrobných halách, 40 montážnikov kompletizuje konštrukcie a okolo výkresov chodí a ďalší servis zabezpečuje 15 technicko-hospodárskych manažérov," pokračuje vo výpočtoch konateľ firmy.
Referencie zo všetkých strán
Skúsenosti s kvalitou zvarov a montážou prešovských strojárov majú v každom kúte republiky. "Z posledných zákaziek spomeniem napríklad Whirlpool Poprad. V tomto roku sme robili asi 1 300 ton pre automobilku Kia pri Žiline, 900 ton pre Max Trenčín a v týchto dňoch vyrábame a montujeme tisíc ton konštrukcií na veľkosklade Lidl v Záborskom pri Prešove," konkretizuje Ižár.
Ruky prešovských montážnikov boli aj na výrobných halách Volkswagenu v Bratislave či Kronospanu v Prešove a vo Zvolene. Čierny puk naháňajú hokejisti pod oceľovou konštrukciou zimného štadióna v Bardejove, ktorá tiež prešla rukami pracovníkov IK Steelu. Ak sa vydajú prešovskí oceliari so svojimi rodinami naprieč krajinou, bez hanby a s pýchou môžu ukazovať výsledky roboty svojim blízkym.
Akceleráciou zahraniční investori
Tibor Ižár priznáva, že firmu doslova rozhýbali zahraničné investície. Pred tromi rokmi sa podľa neho začali naplno prejavovať výsledky práce štátneho aparátu z rokov 1998 až 2002. "Zahraničné investície začali prichádzať v masívnejšom množstve, rozbehli sa aj domáci investori. Tým, že máme zvládnutú činnosť od statiky, cez dielenskú dokumentáciu, výrobu až po montáž, zvládneme aj väčšie, 300 až 600-tonové zákazky v požadovanom, aj relatívne krátkom čase. To je naša konkurenčná výhoda," tvrdí konateľ IK Steel. Ďalšou z konkurenčných výhod spoločnosti je podľa Ižára softvér na 3-D dielenskú dokumentáciu. Tá pri samokontrole bráni udávaniu nesprávnych rozmerov. "Tristo až päťsto ton vieme urobiť za tri mesiace. A práve to potrebujú najmä zahraniční investori. Nie sme vôbec odkázaní na cudzie mechanizmy," hovorí.
Schopnosti firmy v tomto smere dokonale preveril Kronospan, ktorý po príchode do Prešova v roku 2001 potreboval zrekonštruovať a rozšíriť bývalý závod Drevokombinátu vo veľmi krátkom čase. Ešte dnes sa Ižár pousmeje pri spomienke na túto zákazku. "Asi to bola naozaj najťažšia zákazka. Stavba sa začínala takmer spolu s projektovaním," povedal. IK Steel pre Kronospan montoval aj v zahraničí, konkrétne v Bulharsku.
S rastúcim obratom rástla aj potreba financií na nákup materiálu, ako aj preklenutie splatnosti pohľadávok z ukončených zákaziek. Pomohla spolupráca s Tatra bankou, ktorá vyšla firme v ústrety aj pri veľkých projektoch. "V tomto podnikaní sa obdobia vyšších nárokov na cash flow striedajú s obdobiami zvýšeného inkasa platieb. Okrem úverového rámca firma začala využívať aj záruky vystavené našou bankou," hovorí Ľudmila Kotuľová, team leader - relationship manager Obchodného centra Tatra banky v Košiciach.
Vyhľadávajú ich aj stavbári
IK Steel oslovujú tiež popredné domáce i zahraničné stavebné firmy. Spolupracujú s košickými Inžinierskymi stavbami, michalovským Chemkostavom, nitrianskou Castou či so Skanskou. "Máme už stabilnejších odberateľov. Vedia, že sa môžu na nás spoľahnúť. Veď od založenia firmy máme za sebou výrobu a montáž vyše 13-tisíc ton oceľových konštrukcií," zrátal konateľ prešovskej firmy.
O to, aby firma na obchodoch v eurách stratila čo najmenej, sa stará banka. "Kvôli zníženiu kurzového rizika pri výmene platieb v eurách na slovenské koruny sme klientovi umožnili dohodnúť si kurz týchto platieb v eurách v predstihu na obdobie ich reálneho inkasa," vysvetlila Kotuľová z Tatra banky.
Podľa šéfa IK Steelu sa už naplno prejavujú problémy s dobrými zváračmi. Odborníci zo Slovenska sa rozchádzajú po celej Európe. "Z Prešova aj do Slovinska, Írska či Grécka," delí sa so skúsenosťami na východoslovenskom zváračskom trhu práce. Svoje potreby však IK Steel zatiaľ zvláda. Firemná personálna databáza schopných zváračov sa ešte nevyprázdnila.
Cieľ -- zvyšovať efektivitu
Ižár je pri pohľade do budúcnosti optimistický. IK Steel nemá problém komunikovať s bankami, zárukou je majetok firmy. "Chceli by sme firmu vybaviť ešte modernejšími technológiami, hlavne na tvarové pálenie plechu, lakovania a otryskávanie. Uľahčia a zrýchlia prácu, zvýšia efektivitu. Prinesú nové zákazky a v konečnom dôsledku dajú prácu ďalším ľuďom. To je v regióne východného Slovenska cenná devíza," uzatvára Ižár.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 11:29