StoryEditor

Ministerstvo financií zachraňuje novelu novelou

30.01.2007, 23:00
Z darovaných dvoch percent z dane z príjmov by sa ešte aj tento rok mali tešiť všetky mimovládne organizácie bez ohľadu na účel, pre ktorý boli zriadené.

Z darovaných dvoch percent z dane z príjmov by sa ešte aj tento rok mali tešiť všetky mimovládne organizácie bez ohľadu na účel, pre ktorý boli zriadené. Teda aj environmentálne a ľudskoprávne organizácie, ktoré pre "nešťastné" prechodné ustanovenie mesiac platnej novely zákona o dani z príjmov vypadli zo zoznamu prijímateľov asignačnej dane o rok skôr, než sa plánovalo.
"Ministerstvo financií pripravuje v spolupráci s poslancami pozmeňovací návrh zákona o dani z príjmov. Ten by mal pre tento rok zaručiť obnovenie pôvodného okruhu účelov," avizoval nápravu situácie hovorca rezortu financií Miroslav Šmál. Ako dodal, pozmeňovací návrh by sa mal do parlamentu dostať pravdepodobne už tento týždeň.
Tento rok po starom
Ak návrh odobria poslanci v parlamente, tento rok bude pre environmentálne a ľudskoprávne neziskové organizácie rovnaký ako ten minulý. Bez ohľadu na to, či pozmeňovací návrh zákona o dani z príjmov nadobudne účinnosť okamžite, alebo až k prvému marcu, a tiež bez ohľadu na to, koľko ľudí a firiem už daňové priznanie k dani z príjmov podalo. "Všetky druhy tlačív daňových priznaní k dani z príjmov sú k dispozícii na daňových úradoch od 26. januára. Do dnešného dňa evidujeme približne jedentisíc podaných daňových priznaní z očakávaných 800-tisíc," potvrdila hovorkyňa Daňového riaditeľstva Adriana Plešková.
Podľa advokáta a autora legislatívnej úpravy v asignácii dane Petra Handiaka však nie je problém, ak už niektorí daňovníci darovali dve percentá z dane práve neziskovkám, ktoré sa venujú ochrane prírody či ľudskoprávnym otázkam. "Problém by nastal až v júni pri poukazovaní peňazí týmto mimovládnym organizáciám. Novela by však mala byť účinná od marca, preto je všetko v poriadku," vysvetľuje Handiak.
Budúci rok je otázny
Pozmeňovací návrh z dielne ministerstva financií by mal síce vyriešiť situáciu s asignáciou dvoch percent z dane mimovládnym organizáciám na tento rok, čo však bude ďalej, je stále nejasné. Platný zákon o dani z príjmov zatiaľ obmedzuje použitie dvoch percent pre enivronmentálne či ľudskoprávne neziskové organizácie.
Len minulý týždeň však parlamentný výbor pre financie, rozpočet a menu schválil návrh na rozšírenie okruhu účelov, ktoré majú nárok na asignáciu, o vzdelávanie. "Poslancom sa javilo, že vzdelávanie nie je dostatočne definované tak, aby nevznikali pochybnosti, že nie je súčasťou možnosti asignácie. Nikto však nepožadoval - ani koalícia, ani opozícia, rozšírenie okruhu o ďalšie účely," hovorí predseda výboru pre financie, rozpočet a menu Jozef Burian.
Environmentálne a ľudskoprávne organizácie sa teda pre budúci rok do okruhu "oprávnených" zatiaľ nevracajú. Predseda občianskeho združenia Priatelia Zeme - SPZ Ladislav Hegyi si však myslí, že vylúčenie organizácií ochraňujúcich ľudské práva a prírodu z finančnej podpory je smiešne, a predpokladá, že určite je len krátkodobé. "O zmenách zákona už mimovládne organizácie rokujú s rezortom financií," uzatvára Handiak.

Mimovládky s nárokom na podporu aj v budúcom roku
- zriadené s cieľom ochrany a podpory zdravia
- zamerané na prevenciu, liečbu a resocializáciu drogovo závislých
- podporujúce šport detí, mládeže a zdravotne postihnutých občanov
- poskytujúce sociálnu pomoc
- podporujúce zachovanie kultúrnych hodnôt
- pôsobiace v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb
- pôsobiace v oblasti vzdelávania

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 22:11