StoryEditor

Zisk prenosovky má ísť na vedenia

26.02.2006, 23:00
Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave, ktorá sa stará o elektrické vedenia v krajine, by tento rok štát mal nechať z čistého zisku vyše pol miliardy korún.

Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave, ktorá sa stará o elektrické vedenia v krajine, by tento rok štát mal nechať z čistého zisku vyše pol miliardy korún. V prenosovke tak dúfajú, že sa nezopakuje situácia z vlaňajška, keď do štátneho rozpočtu smerovalo na dividendách 95 percent zo zdaneného zisku. Definitívne rozhodnutie je v rukách vlády, ktorá o tom bude rokovať v stredu.

Chcú investovať
"Potrebujeme, aby nám štát každoročne nechal zo zisku približne pol miliardy na investície," povedal v januári novinárom šéf prenosovej sústavy Ladislav Szemet. Zástupcovia spoločnosti argumentujú tým, že treba rekonštruovať dosluhujúce vedenia, inak by sa v budúcnosti nedali zaručiť bezpečné dodávky elektriny odberateľom. Okrem toho bude potrebné zvýšiť prenosové kapacity káblov k susedom, Slovensko bude totiž v najbližších rokoch po odstavení bohunických reaktorov závislé od dovozu.
Oproti neočakávanému zisku 1,7 miliardy za rok 2004 počíta SEPS za vlaňajšok so ziskom asi 736 miliónov. Ministerstvo hospodárstva po rokovaniach s vedením sústavy počíta s tým, že na dividendách vyberie 166 miliónov, teda asi štvrtinu zisku. Zvyšných 570 miliónov by mala prenosovka investovať hlavne na rekonštrukciu transformátorových staníc v Križovanoch a Lemešanoch v súvislosti s odstávkou Jaslovských Bohuníc. S navrhovanou výškou dividend súhlasí aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Materiál na vláde
Materiál o výške dividend predložil minister hospodárstva po rokovaní s prenosovkou na vládu začiatkom mesiaca, no ministri sa ním budú zaoberať až tento týždeň. Na ministerstve odmietajú, že by s ním boli nejaké problémy. "Je to s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené tým, že vzhľadom na skrátenie volebného obdobia dostali prednosť dôležité materiály, najmä návrhy zákonov, aby ich parlament stihol prerokovať do volieb," myslí si Dagmar Hlavatá z tlačového odboru rezortu hospodárstva.
Iný názor na materiál majú na ministerstve financií. "Z nášho pohľadu stále platí, že štátne spoločnosti by mali odvádzať maximálny možný podiel, ako je tomu aj v súkromných spoločnostiach. Posledné slovo má, samozrejme, vláda," povedal hovorca Miklošovho rezortu Peter Papanek.

01 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis 02 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Motosprávy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 18:27