StoryEditor

Projekt podpory internetu sa už rozbehol

09.05.2006, 00:00

Po viacerých odkladoch štát spustil projekt podpory vysokorýchlostného internetu. Ten by mal prostredníctvom dotácií umožniť päťtisíc mladým ľuďom z každého kraja vo veku od 15 do 25 rokov získať počas dvoch rokov 6 016 korún na financovanie pripojenia. "Súvislosť s voľbami v tomto prípade vôbec nehľadajte, prípravu sme začali už v polovici volebného obdobia," povedal minister financií Ivan Mikloš. Vládny splnomocnenec pre informatizáciu spoločnosti Miroslav Kukučka odmieta, že sedemtisíc predregistrovaných žiadateľov o príspevok je vo výhode: "Všetci začínajú na rovnakej štartovacej čiare, lebo všetci musia aj tak ísť k notárovi na overenie, a to sa dá až odteraz."
Podmienkou podania žiadosti je, že občan nesmie mať už existujúce internetové pripojenie s výnimkou položky Služby a musí sa zaviazať na minimálne dvojročné pripojenie. Taktiež si musí vybrať službu v cene od 260 do 734 korún mesačne. Po tom, čo si na stránke www.ipv.gov.sk vyberie jedného zo 49 poskytovateľov, odovzdá mu svoju notársky overenú žiadosť. Každý poskytovateľ si zriadi osobitný hromadný účet, na ktorý bude prijímať štátne dotácie pre svojich zákazníkov.
Posledný možný termín na registráciu je koniec roka, na spustenie programu 1. január 2007. V prípade porušenia zmluvného vzťahu bude žiadateľ povinný vrátiť všetky prijaté dotácie. "Ak sa program osvedčí, podporíme ho ďalej. Osloviť by sme chceli aj ostatné vekové kategórie," dodal Mikloš.
Pojem vysokorýchlostný znamená minimálnu prenosovú rýchlosť dát 512/128 kilobitov za sekundu. Ani obyvatelia v "odrezaných" častiach Slovenska sa vraj nemusia báť, obmedzeným prístupom k nemu by trpieť nemal. Obsadiť tento trh by malo byť v záujme štyroch bezdrôtových poskytovateľov s licenciou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 02:56