StoryEditor

Ministerstvo to nevzdáva

Minister hospodárstva Pavol Rusko sa snaží aj naďalej rokovať so spoločnosťou Hankook Tire a presvedčiť ju, aby investovala na Slovensku. Včera telefonicky komunikoval s najvyššími šéfmi Hankooku. "Minister sa ich snažil presvedčiť, aby zvážili možnosť predĺžiť exkluzívne rokovania so Slovenskom. Bolo by predsa veľkou škodou pre levický región, aby takto jednoducho prišiel o 1 500 pracovných príležitostí," povedal hovorca ministra Maroš Havran.
Hankook si podľa hovorcu agentúry SARIO Ondreja Žembera po štyroch mesiacoch náročných rokovaní vybral Slovensko najmä kvôli výhodnej lokalite a lacnej pracovnej sile v levickom regióne. "Vieme však, že uvažovali aj o Česku, Maďarsku, či Poľsku," dodal.
"Je možné, že Hankook buď ustúpi zo svojich požiadaviek na investičné stimuly, alebo jednoducho odíde do susednej krajiny a oslabí tak konkurencieschopnosť Slovenska. Iné možnosti nemá," komentuje analytik Poštovej banky Miroslav Šmál. Dodal, že s investormi, ktorí sú ochotní usadiť sa v menej rozvinutých regiónoch Slovenska, by sa vláda cez politické spory nemala zahrávať.
Potenciálna domáca konkurencia pre Hankook, spoločnosť Matador, svoje stanovisko nemení. "Boli sme na príchod konkurenta pripravení a mali sme aj pripravené zmluvy na spoločné vzdelávanie, výchovu odborníkov a dodávky strojov," uviedol v stanovisku firmy jej hovorca Dušan Koblišek. Aj naďalej si myslí, že by podpora pre domácich a zahraničných investorov mala byť rovnaká.
Výstavba kórejskej továrne na pneumatiky v Leviciach sa mala začať v 1. štvrťroku budúceho roka. Hankook mal sľúbené investičné stimuly vo výške 21 percent z investície 19,18 miliardy korún. Kórejská firma tiež chcela, aby štát vybudoval diaľnicu medzi Nitrou a Hronským Beňadikom do konca roka 2009, ako aj štvorprúdovú komunikáciu medzi Levicami a Hronským Beňadikom do konca roka 2010. Fabrika mala priamo vytvoriť 1 600 nových pracovných miest, nepriamo malo vzniknúť ďalších 1 000 až 1 500 pracovných príležitostí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. júl 2024 07:20