StoryEditor

Cargo podržal obchodný partner

30.11.2006, 23:00
Firma AAE Slovensko popiera slová predsedu vlády Roberta Fica o ohromnej nevýhodnosti predaja a spätného prenájmu vagónov nákladnej železničnej spoločnosti Cargo. Zmluvy podpísal exriaditeľ firmy Pavol Kužma.

Firma AAE Slovensko popiera slová predsedu vlády Roberta Fica o ohromnej nevýhodnosti predaja a spätného prenájmu vagónov nákladnej železničnej spoločnosti Cargo. Zmluvy podpísal exriaditeľ firmy Pavol Kužma. Podľa konateľa AAE Ivana Heczka sa Cargo ako štátna akciová spoločnosť pohybuje na bežnom komerčnom trhu a vďaka používaniu vagónov dobre zarába.
Spätný prenájom vozňov, ktoré Cargo firme AAE predalo, je však podľa medializovaných informácii štyrikrát drahší, čo Heczko nekomentoval. Uviedol akurát to, že firma za denný prenájom jedného vozňa inkasuje približne 20 eur, pričom zisk Carga je ešte vyšší. Uverejnenie zmlúv podľa neho navyše škodí samotnému Cargu, lebo to "konkurencii uľahčí tvorbu stratégie".
Cargo podľa Fica uzavrelo veľmi nevýhodnú zmluvu aj s trnavskou spoločnosťou Prema Trade, ktorej predstaviteľ HN potvrdil, že už 80 percent z necelej deväťstovky kúpených vozňov je zošrotovaných a zvyšok sa modernizuje. Viac k tomu nedodal, no Prema Trade vozne pravdepodobne predá. Vyplýva to zo záznamu firmy v obchodnom registri.
Železnice prešetrujú
Na Ficovom stole je aj obvinenie bývalého riaditeľa Železníc SR Romana Veselku. Podrobnosti nie sú známe a ani samotný exriaditeľ nevedel, na čo má reagovať. Nové vedenie Železníc SR včera HN potvrdilo, že o existencii problematických zmlúv vie.
Všetky zmluvy uzavreté krátko pred odvolaním bývalého vedenia už Železnice SR podrobne skúmajú, ale k detailom sa zatiaľ nevyjadrujú. Generálny riaditeľ Dalibor Zelený povedal, že "terajšie vedenie situáciu so všetkou vážnosťou rieši a prijme také kroky, aby neboli poškodené záujmy železníc a aby škodu neutrpela ani Slovenská republika".
Rušiť sa bude ťažko
Fico chce uzatváraniu nevýhodných zmlúv predísť zmenou legislatívy, čo však už podpísané zmluvy neovplyvní. Znamená to, že štát od zmlúv týmto spôsobom odstúpiť nedokáže. Podľa viacerých právnikov môže zmena legislatívy stanoviť iné pravidlá len pre budúce kontrakty. Tým by sa však narušila rovnosť medzi zmluvnými stranami, lebo štát by mal garantované silnejšie postavenie.
Zrušiť už podpísané zmluvy by sa podľa právnika Radoslava Valápku dalo len v prípade, ak sa preukáže trestnoprávna zodpovednosť. "Pojem ,nevýhodné' totiž vo väčšine prípadov spory nevyhráva," povedal Valápka.

Zmluva Carga s AAE
- Zmluva o prenájme a podmienkach nákupu bola uzatvorená 4. mája 2004 na základe verejného výberového konania, v ktorom bolo viac účastníkov. ZSSK Cargo vtedy ešte fungovalo spoločne s osobným prepravcom ZSSK Slovensko.
- AAE Slovensko odkúpila celkovo 500 vozňov, 100 bolo modernizovaných na iný typ vozňov, z ďalších 400 kusov bolo zostavených 200 vozňov typu Res pre medzinárodnú prepravu, zostávajúce boli zošrotované.
(Zdroj: AAE Slovensko)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. jún 2024 16:36