StoryEditor

Plynári sa chcú dohodnúť s Kerametalom

20.06.2006, 00:00
Takmer desať rokov trvajúce spory ohľadne tranzitu plynu na západ medzi Slovenským plynárenským priemyslom a spoločnosťou Kerametal by sa mohli v dohľadnej dobe ukončiť. Výkonný výbor Fondu národného majetku ako akcionára plynární má dnes prerokovať návrh plynárov na mimosúdne vyrovnanie.

Takmer desať rokov trvajúce spory, pokiaľ ide o tranzit plynu na západ medzi Slovenským plynárenským priemyslom a spoločnosťou Kerametal, by sa mohli v dohľadnom čase ukončiť. Obe firmy sa už dlhé roky držia v šachu miliardovými vzájomnými pohľadávkami.
Výkonný výbor Fondu národného majetku ako akcionár plynární má dnes prerokovať návrh plynárov na mimosúdne vyrovnanie. "Výkonný výbor schvaľuje plnú moc pre zástupcu ministerstva hospodárstva. O návrhu potom rozhodne valné zhromaždenie SPP v stredu," povedala hovorkyňa fondu Tatjana Lesajová. Štát dosiaľ kontroluje 51 percent akcií v plynárňach, zvyšok vlastnia Gaz de France a nemecký Ruhrgas.
SPP mlčí
Plynári chcú definitívne vyriešiť problémy okolo zmlúv o dodávkach plynu pre západnú Európu. Dohoda by zároveň mala ukončiť spory týkajúce sa zmeniek, ktorými sa obe strany držia v šachu. "Rokovania nie sú skončené, nebudeme sa k tomu vyjadrovať," povedala hovorkyňa plynárov Dana Kršáková.
Pre SPP by bolo výhodné, aby mandát na rokovanie s Kerametalom získali ešte pred vymenovaním novej vlády. Smer sa netají prísnym postojom k prirodzeným energetickým monopolom. Na ministerstve hospodárstva však odmietajú, žeby riešenie problému malo súvislosť s voľbami. "Zmluva sa predkladala viackrát a výbor ju niekoľkokrát vrátil na dopracovanie," vysvetlila Lesajová.
Plynári zaplatia
Nový návrh predpokladá zastavenie všetkých súdnych sporov. Kerametal by podľa neho mal odstúpiť od účasti vo všetkých zmluvách o preprave plynu do západnej Európy. Za to im plynári zaplatia takmer 267 miliónov. SPP sa vzdá možnosti vymáhať peniaze za zastavené platby a zmenky, Kerametal zas plynárom odovzdá Duckého zmenky, ktorých platnosť SPP neuznáva.
Generálny riaditeľ Kerametalu Igor Junas včera o nijakom návrhu nevedel. "Je to interná záležitosť SPP. Predpokladám, že s nami o ňom začnú rokovať až po schválení valným zhromaždením, zatiaľ sa k tomu nemôžem vyjadriť. Od roku 1997 už bolo tých návrhov veľa." Odmietol komentovať aj výhodnosť súčasného návrhu pre svoju firmu. Rokovania by v prípade schválenia valným zhromaždením plynárov nemuseli viesť do stratena. "Kerametal bol vždy naklonený riešiť vzťahy s SPP mimosúdnou cestou," dodal Junas.
Konflikty z minulosti
Podnik zahraničného obchodu Kerametal zúčtovával dovoz a prepravu plynu pre SPP od roku 1993, vyplývalo to z historických vzťahov pred delením federácie. Keď SPP v roku 1998 dostal licenciu na dovoz plynu, snažil sa Kerametal odstaviť. Spoločnosť zareagovala zastavením platieb, ktoré na jej účet posielali nemeckí odberatelia.
Na súdoch je dnes viacero sporov medzi oboma subjektmi. Plynári vymáhajú od Kerametalu 723 miliónov za zastavené platby, okrem toho chcú ďalších 524 miliónov za zmenky Kerametalu. Kerametal zas, naopak, operuje štyrmi zmenkami na sumu 1,4 miliardy, podpísanými bývalým riaditeľom plynární Jánom Duckým.
Stále nie sú doriešené ani kontrakty na tranzit plynu. Keďže sa slovenské podniky nevedia dohodnúť, len nemecká firma Verbundnetz Gas poukazuje už pol druha roka na poplatky za prepravu na dôvernícky účet. Dnes sú tu zmrazené približne tri miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. júl 2024 23:23