StoryEditor

Zmeny ešte budú

Podoba novely Zákonníka práce ešte nie je definitívna a zmeny sú možné. Myslia si to zástupcovia živnostníkov. Zástupcovia zamestnávateľov by privítali vyššiu flexibilitu trhu práce.

Podoba novely Zákonníka práce ešte nie je definitívna a zmeny sú možné. Myslia si to zástupcovia živnostníkov. "Strana Smer-SD bude ešte musieť urobiť v parlamente ústupky," vyhlásil prezident Slovenského živnostenského zväzu Peter Masár po piatkovom sneme zväzu.
Odvrátená hrozba?
Oceňuje však ústretovosť rezortu práce, ktorého predstavitelia so živnostníkmi o pracovnom kódexe ochotne rokovali. Najviac času venovali definícii závislej práce. Živnostníci sa obávali, že pôvodný návrh by väčšinu z nich zlikvidoval. "Na 90 percent je hrozba odvrátená," upokojil kolegov Masár.
Podľa účastníkov snemu však uzatvorenie zmluvy medzi vládnym Smerom a odbormi sťažilo zamestnávateľov rokovanie o návrhu novely. "Nech odborári začnú podnikať pri terajších podmienkach," vyzval ich Ľubomír Bakeš z Cechu zámočníkov a kovoobrábačov. V súčasnosti platný Zákonník práce živnostníkom nevyhovuje a "nový už vôbec nebude", dodal.
Úľavy pre malých
Štátna tajomníčka rezortu práce Emília Kršíková však tvrdí, že novela poskytne firmám do dvadsať zamestnancov viaceré úľavy. Nemá sa na ne napríklad vzťahovať obmedzenie reťazenia zmlúv na dobu určitú.
Ak firma vyškolí pracovníka na svoje náklady a on odíde, tak nový zamestnávateľ musí predchádzajúcemu tieto náklady uhradiť.
O živnostníkov už nie je záujem
Drobným podnikateľom sťažuje situáciu aj nezáujem mladých ľudí o remeslá. "Nikto nechce robiť klampiara či zámočníka. Väčší záujem je o povolanie vodiča kamióna či policajta," dodáva Bakeš. Upozornil na poloprázdne triedy v niektorých odborných školách, pričom hotoví remeselníci chýbajú. Firmy si ich navzájom "lanária", čo sťažuje podnikanie.
Podľa Kršíkovej na to však novela nemôže mať vplyv. "Nie som si istá, či Zákonník práce môže riešiť ochotu pracovať v remeslách," povedala štátna tajomníčka.
Veľkí chcú dane a odvody
Vyššiu flexibilitu trhu práce by privítali aj veľkí zamestnávatelia. Napríklad, generálny tajomník Medzinárodnej organizácie zamestnávateľov Antonio Peňalosa tvrdí, že túto potrebu vidno aj z pohľadu zahraničia.
Zákonník však nie je všetko. "Pre budúce obdobie bude dôležité najmä znižovanie daní a odvodov. Vážnym nedostatkom diskusií okolo Zákonníka práce bola nekoncepčnosť tripartity," zhrnul závery piatkového snemu Republikovej únie zamestnávateľov jej novozvolený prezident Marián Jusko.
Prejde, neprejde...
Kým podnikatelia by privítali v návrhu novely zmeny, časť opozície si myslí, že zákon nemusí v parlamente vôbec prejsť. "Jej obsah nie je dobrý. Verím v rozum viacerých koaličných poslancov, ktorí si uvedomia, že súčasná právna norma je pre Slovensko postačujúca," cituje TASR slová predsedu KDH Pavla Hrušovského. Ten ich povedal v nedeľňajšej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Minister kultúry a podpredseda strany Smer-SD Marek Maďarič je presvedčený, že "tak, ako ide Zákonník práce do parlamentu, tak bude s malými zmenami schválený". Za novelu sa postavilo aj predsedníctvo SNS.

Jusko bude šéfovať zamestnávateľom
Novým prezidentom Republikovej únie zamestnávateľov sa stal Marián Jusko. Rozhodol o tom piatkový snem únie.
Marián Jusko (49) je v súčasnosti predsedom predstavenstva spoločnosti Slovnaft. Predtým, v rokoch 1999 až 2004, bol guvernérom Národnej banky Slovenska.
Republiková únia zamestnávateľov vznikla koncom marca 2004. V súčasnosti má 22 kolektívnych a deväť individuálnych členov zamestnávajúcich spolu viac ako 240-tisíc zamestnancov. Podnikateľské subjekty združené v únii produkujú tri štvrtiny hrubého domáceho produktu Slovenska a majú 80-percentný podiel na jeho exporte.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. jún 2024 12:46