StoryEditor

Nákupy bez blokov: stavby i masáže

28.06.2005, 00:00
Ľudia s obľubou nakupujú bez dokladov a pokladničných blokov. Je to síce nelegálne, no výsledná cena je nižšia o daň z pridanej hodnoty. Vyjde ich to zhruba o pätinu lacnejšie. Štátny rozpočet však prichádza na daniach o miliardy korún. Vplýva to z prieskumu Infostatu, výskumného inštitútu Štatistického úradu.
Ľudia s obľubou nakupujú bez dokladov a pokladničných blokov. Je to síce nelegálne, no výsledná cena je nižšia o daň z pridanej hodnoty. Vyjde ich to zhruba o pätinu lacnejšie. Štátny rozpočet však prichádza na daniach o miliardy korún. Vyplýva to z prieskumu Infostatu, výskumného inštitútu Štatistického úradu.
"Podľa našich odhadov nakúpili domácnosti vlani rôzne tovary a služby bez potvrdenky spolu takmer za 30 miliárd korún," hovorí Viera Hajnovičová z Infostatu s tým, že oproti roku 2003 je to takmer o miliardu viac.

Nízka cena nemusí byť výhodou
Len za stavebné práce pri rekonštrukciách bytov, domov či chát zaplatili minulý rok domácnosti vyše deväť miliárd korún. To je o miliardu viac ako v roku 2003. Poctivé firmy sú v nevýhode, ich služby sú drahšie. "Každý sa snaží robiť ako vie," hovorí jeden z majiteľov bratislavskej stavebnej firmy Justav. "Zákazník sa okráda o možnosť tovar či službu v prípade potreby reklamovať," naznačuje jednu z vážnych nevýhod čiernych obchodov hovorca Daňového riaditeľstva Róbert Merva.
Bez potvrdenky ľudia radi platia aj remeselníkom a drobným podnikateľom. Napríklad za rôzne opravy áut a zariadení v domácnosti, inštalatérske služby, dopravu, kozmetiku, masáže, kadernícke služby, opatrovateľstvo a doučovanie. "Odpovede respondentov naznačujú, že asi polovica domácností takéto služby využíva a nežiada pri nich vystavenie dokladu o platbe," hovorí Hajnovičová. Za spomínané služby podnikatelia a remeselníci zinkasovali vlani vyše osem miliárd korún.
Potvrdenky si ľudia nepýtajú ani na trhoviskách so zeleninou a s ovocím alebo rôznych burzách s textilom a so spotrebnými tovarmi. Aj v tomto prípade tečú obchodníkom do vrecák nezdanené miliardy. Napríklad za nákup ovocia a zeleniny bez potvrdenky minula priemerná domácnosť v minulom roku vyše štyritisíc korún. Rok predtým to bolo o jeden a pol tisíc viac. "Záujem o ovocie a zeleninu na trhoch klesol zrejme kvôli možnostiam lacnejších nákupov v hypermarketoch," vysvetlila Hajnovičová. Približne o miliardu však stúpli čierne platby nájomného za byty a garáže.

Ročne 50-tisíc záťahov
O nelegálnych nákupoch daňové úrady vedia. "Robíme časté kontroly zamerané na používanie registračných pokladníc, kde sa snažíme priamo odhaliť daňové úniky," povedal Merva. Ročne robia asi 50-tisíc kontrol, ktoré vynesú približne štyri miliardy korún na dodatočne vyrubených daniach a asi dve miliardy na sankciách. "Väčšina kontrol smeruje na trhoviská a do reštaurácií," doplnil Merva. Od nového roka sa právomoci daňových kontrolórov zvýšili. Môžu už robiť aj kontrolné nákupy, napriek tomu sú v mnohých prípadoch na obchodníkov prikrátki. "Akonáhle sa objavíme, do niekoľkých minút to vie celé trhovisko, a tým sa naša kontrola končí," skonštatoval Merva.

Výdavky domáností na nákupy bez potvrdenky (v mld. Sk)

2002

2003

2004

Stavebné úpravy bytov 7,5 8,4 9,4
Remeselnícke služby 6,6 6,5 8,1
Spotrebné tovary 4,5 4,9 4,0
Ovocie a zelenina 3,9 5,5 3,8
Nájom bytov 1,6 2,6 3,4
Nájom garáží 0,4 0,6 0,7
Spolu 24,5 28,5 29,4
Zdroj: Infostat, prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. júl 2024 10:24