StoryEditor

SR má veľkú šancu na získanie sídla Európskeho jadrového fóra

07.06.2007, 18:51
Autor:
TASRTASR

Slovensko má veľkú šancu získať sídlo Európskeho jadrového fóra. Uviedla to dnes štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Oľga Angayerová po stretnutí s predstaviteľmi Európskej komisie vrátane komisára pre energetiku Andrisa Piebalgsa.
Európske jadrové fórum by poskytovalo priestor pre otvorenú a objektívnu debatu o budúcich možnostiach a obmedzeniach tohto druhu energie. Do diskusie by sa zapájali všetky relevantné strany vrátane EK, členských krajín, zástupcov priemyslu, spotrebiteľov, regulátorov či mimovládnych inštitúcií. Zriadiť takéto fórum v Bratislave navrhol slovenský premiér Robert Fico predsedovi EK Josému Manuelovi Barrosovi ešte vo februári. Dnes prišli slovenskí predstavitelia do Bruselu potvrdiť záujem SR a presvedčiť komisiu o vhodnosti slovenskej kandidatúry.
"Slovensko je vhodným kandidátom na umiestnenie tohto centra pre jadrové fórum z viacerých dôvodov. Máme 50-ročnú historickú skúsenosť, máme podporu verejnosti, vlády, máme podporu parlamentu, máme výborných expertov, ktorí pracujú v medzinárodných organizáciách, máme úrad pre jadrový dozor. To sú všetko dôvody, pre ktoré si myslíme, že Slovensko je veľmi dobrým kandidátom pre centrum pre jadrovú energiu," tvrdí štátna tajomníčka.
Podľa poradcu slovenského premiéra pre energetiku Vladimíra Prázdnovského má "máloktorá krajina EÚ v oblasti energetiky takú podporu, akú poskytuje slovenská vláda a to hlavne v oblasti jadrovej energetiky".
Záujem o sídlo fóra prejavilo aj Francúzsko, Poľsko a Česko. Slovensko má podľa Algayerovej dobrú šancu okrem iného aj preto, že EK sa rozhodla umiestniť toto fórum v niektorej z nových členských krajín, pričom jednou z možností je, že by sa o sídlo fóra delili SR a ČR. Algayerová uviedla, že SR sa k takémuto variantu nestavia zamietavo.
Rozhodnúť by sa malo v najbližšom čase, pretože už v záveroch nadchádzajúceho summitu by sa mala objaviť zmienka o sídle. Ak sa tak stane, tak by sa prvá konferencia konala na jeseň.
Fórum bude poskytovať konzultácie a rady v otázkach ochrany a vývoja technológií a infraštruktúry, ako aj legislatívy EÚ, verejnej mienky a investícií. Európske jadrové fórum by malo pôsobiť na najvyššej úrovni pod záštitou Európskej komisie a pod vedením komisára pre energetiku. Hlavné zasadnutia ako aj stretnutia pracovných skupín by sa mali konať dva razy ročne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 13:23