StoryEditor

Bankový sektor bol opäť nevýrazný

01.03.2010, 09:52

Akciové trhy od úvodu týždňa klesali a investori si vyberali svoje zisky. Mierny nárast prišiel až v piatok, no stratu z celého týždňa sa už akciovým indexom nepodarilo dobehnúť. Inflácia v Eurozóne za mesiac január podľa očakávania klesla medzimesačne o 0.8 percenta a medziročne vzrástla o 1 percento. Nízka miera inflácie naďalej nahráva nízkej úrokovej sadzbe v Eurozóne, preto by mal pokračovať ako rast hospodárstva, tak aj rast cien akcií. Najhoršie dopadli akciové indexy v Turecku a Rakúsku, ktoré stratili až 7.2, resp. 5.2 percenta.

Bankový sektor bol opäť nevýrazný a prevažne strácal. Rakúska banka Raiffeisen International reportovala za rok 2009 čistý zisk vo výške 212 miliónov eur, čo predstavuje medziročný pokles o 78 percent. Výšku zisku ovplyvnil fakt, že banka vyčlenila vyššiu peňažnú rezervu pre možné straty z pôžičiek. Spoločnosť zároveň oznámila, že zamýšľa zlúčenie s materskou spoločnosťou Raiffeisen Zentralbank Oesterreich. Zlúčenie je jednou z možností ako pomôcť spoločnosti Raiffeisen International, ktorá sa významne angažovala v poskytovaní úverov vo východnej Európe. Investori reagovali na správu predajom akcií Raiffeisen International, ktoré sa prepadli o 17 percent na hodnotu 33 eur.

Bekaert NV, najväčší svetový výrobca oceľových lán používaných pri výrobe pneumatík, oznámil 13 percentný medziročný pokles zisku v minulom roku. Čistý zisk za rok 2009 dosiahol 151.8 milióna eur, čím spoločnosť prekonala očakávania trhu o 21 percent. Tržby spoločnosti klesli o 8.5 percenta na 2.44 miliárd eur kvôli nižšiemu dopytu na trhoch v Európe a USA. Pozitívny vplyv na výsledky spoločnosti mali predovšetkým trhy v Ázii a Latinskej Amerike, kde tržby vzrástli medziročne o 14, resp. až o 85 percent. Bekaert očakáva, že investície a vysoký dopyt v Ázii a ďalších rýchlo rastúcich trhoch podporí hospodárenie spoločnosti aj v tomto roku. Akcie spoločnosti Bekaert posilnili o 13.2 percenta na 118.9 eura.

Väčšina spoločností v Európe už oznámila svoje výsledky za 4. kvartál 2009, v tomto týždni prezentujú výsledky svojho hospodárenia ešte spoločnosti ako OTP Bank, Adidas, Anheuser-Busch, GDF Suez a Andritz. V tomto týždni očakávame návrat k rastu, no týždeň plný zaujímavých makrodát môže výraznejšie zvýšiť volatilitu na akciových trhoch. V Eurozóne budú oznámené čísla ohľadom vývoja nezamestnanosti v januári a rastu, či poklesu HDP za 4. kvartál minulého roka. Na zasadaní Európskej centrálnej banky sa zmena úrokovej sadzby neočakáva.

Juraj Hrbatý, CAPITAL MARKETS

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 03:32