Nemecký kancelár a šéf SPD Olaf Scholz počas kampane pred eurovoľbami. FOTO: Reuters
StoryEditor

Scholz pod paľbou kritiky: Po debakli si fotil selfíčka a správal sa akoby nič. Za vzor mu dávajú Macrona

10.06.2024, 09:47
Autor:
ČTKČTK

Magazín Focus je presvedčený, že v Nemecku musí nasledovať zmena, pretože požiadavky, aby Scholz konal, sú čoraz hlasnejšie.

Európa sa po eurovoľbách posunula doprava, Francúzsko zažíva politické zemetrasenie a nemecký kancelár Olaf Scholz so svojou sociálnou demokraciou (SPD) utrpel debakel. Tak v komentároch hodnotia výsledky volieb do Európskeho parlamentu nemecké médiá.

Radosť víťaznej nemeckej konzervatívnej únie CDU/CSU podľa nich kazí úspech pravicovo populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorá sa na východe krajiny stala najsilnejšou stranou a na celonemeckej úrovni druhou najväčšou politickou silou.

VIDEO: Scholzova SPD zaznamenala najhorší výsledok v nemeckom hlasovaní o EÚ:

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na jasnú porážku svojej strany oznámil, že rozpúšťa Národné zhromaždenie a vypíše nové voľby. Podľa denníka Die Welt tak Macron ukázal svoju veľkosť, ktorá naopak kancelárovi Scholzovi chýba.

image

Macron po zdrvujúcej porážke v eurovoľbách rozpustil parlament, vypíše nové voľby

"Jeden reaguje (na porážku) rýchlo a vkladá budúcnosť krajiny do rúk voličov. A ten druhý?" pýta sa Die Welt s poznámkou, že k veľkým politikom patrí ochota vyvodiť z udalostí patričné dôsledky.

"Takýto volebný večer SPD zažila zriedka, predbehla ju dokonca AfD. Scholz si napriek tomu veselo fotil selfíčka, zatiaľ čo prví poslanci hovoria o otázke dôvery," napísal denník Süddeutsche Zeitung. Okomentoval tak nielen porážku sociálnych demokratov, ale aj to, že Scholz vo volebnom štábe SPD podľa novinárov správal, akoby sa nič nedialo.

Magazín Focus je presvedčený, že v Nemecku musí nasledovať zmena, pretože požiadavky, aby Scholz konal, sú čoraz hlasnejšie. "Vo Francúzsku už Macron pristúpil k činom. Po zlých výsledkoch svojej strany oznámil nové voľby," uviedol Focus.

Úspech pravicových populistov sa podľa Die Welt netýka len Francúzska a Nemecka, ale celého kontinentu. Denník sa pozastavuje nad tým, že AfD v Nemecku dokázala uspieť aj napriek absurdným problémom svojich vedúcich kandidátov.

image

V Nemecku vyhrali eurovoľby opoziční kresťanskí demokrati, Scholzova strana zaznamenala najhorší výsledok

"AfD by teraz mohla pravdepodobne postaviť ako vedúceho kandidáta aj kostru v uniforme wehrmachtu a stále by dosiahla zisky," napísal denník s odvolaním sa na aféry jednotky kandidátky AfD Maximiliana Kraha a dvojky Petra Bystroňa.

Nemeckým konzervatívcom radosť z úspechu podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kazia volebné zisky AfD, ktorá skončila druhá. "V piatich východných spolkových krajinách je dokonca pred úniou," pripomenul denník.

Bulvárny Bild, ktorý je najpredávanejším nemeckým denníkom, vidí vo výsledkoch eurovolieb jasnú zmenu. "Európa je v odbočovacom pruhu doprava! Pravicoví populisti v nedeľných eurovoľbách vo veľkom zlízli smotanu," uviedol denník.

01 - Modified: 2024-07-05 06:28:00 - Feat.: - Title: Poľsko žiada Fínsko, Nemecko a Grécko o podporu pri ochrane východnej hranice 02 - Modified: 2024-07-05 06:10:00 - Feat.: - Title: Na nemeckom pobreží Severného mora objavili obrovské množstvo kokaínu 03 - Modified: 2024-07-05 05:22:00 - Feat.: - Title: Nemecko si predvolalo tureckého veľvyslanca pre sporné gesto futbalistu 04 - Modified: 2024-07-04 19:54:59 - Feat.: - Title: Nemci skoncovali s jadrovými elektrárňami. Nový vyšetrovací výbor bude riešiť, či bolo rozhodnutie správne 05 - Modified: 2024-07-03 21:36:14 - Feat.: - Title: Scholz je znepokojený možným víťazstvom krajnej pravice vo Francúzsku, obáva sa holandského scenára
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
05. júl 2024 09:07