Rehabilitácia je zameraná na znovuzaradenie človeka do bežného života po ochorení, úraze či chirurgickom zákroku. Jej cieľom je pomôcť zlepšiť kvalitu života.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Rehabilitácia namiesto liekov

31.05.2022, 08:00

Pozitívne ovplyvňuje nielen pohybový aparát, ale celý organizmus. Pomáha uľaviť od bolesti, zlepšuje psychiku, regeneruje telo aj ducha. A to všetko bez chémie!

Rehabilitácia podľa MUDr. Ingrid Štefankovej z AGEL Clinic umožňuje pomôcť ľuďom inak ako užívaním liekov, nevyužíva invazívne vyšetrovacie a liečebné metódy, ale manuálne techniky, rôzne typy cvičení či fyzikálnu terapiu. „Úpravou pohybových stereotypov, kontrolovaným držaním tela, dodržiavaním režimových opatrení sa dá veľa pomôcť. Zlepšuje priebeh ochorenia a zvyšuje kvalitu života,“ vymenúva pozitíva rehabilitácie MUDr. Štefanková.

Nesprávne držanie tela aj úrazy

Pomoc v ambulanciách fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie podľa lekárky hľadajú pacienti, ktorí majú problémy s pohybovým aparátom, či už je to dôsledok nesprávneho životného štýlu alebo operácií či úrazov.

„Najčastejšie sú to pacienti s vertebrogénnymi ťažkosťami, bolesťami krčnej, hrudnej alebo driekovej chrbtice, či už na podklade funkčných alebo štrukturálnych zmien pri chybnom držaní tela, nesprávnych pohybových návykoch, chronickom alebo jednostrannom preťažení,“ uvádza MUDr. Štefanková.

Často sú to podľa nej aj ortopedickí pacienti s bolesťami kĺbov, po úrazoch, po operáciách (artroskopie) alebo po neurochirurgických zákrokoch na chrbtici. Tiež reumatologickí pacienti. Ambulancie navštevujú aj deti s chabým držaním tela, so skoliózou alebo s plochými nohami.

Pacienti podľa nej väčšinou prichádzajú až vtedy, keď majú nejaké ťažkosti, bolesti, obmedzenie pohybu a limituje ich to v bežných denných aktivitách. Občas prídu aj preventívne s chybným držaním tela či nesprávnymi pohybovými stereotypmi.

Ako začať rehabilitovať?

MUDr. Štefanková uvádza, že na začiatku sa podrobne odoberie anamnéza, kde sa zisťujú ťažkosti, s ktorými pacient prichádza, ale aj pridružené diagnózy, ktoré má, alebo ochorenia, ktoré prekonal. Dôležité údaje sú aj o dennej aktivite, či väčšinu dňa pacient sedí, alebo vykonáva jednostranne zaťažujúcu činnosť, či športuje, aké športy vykonáva.

„Po odobratí anamnézy nasleduje samotné vyšetrenie pohybového aparátu v rôznych pozíciách, okrem statického vyšetrenia sa posudzuje aj dynamika pohybu, správnosť jednotlivých pohybových stereotypov, aktivita hlbokého stabilizačného systému, držanie tela v sede, v stoji,“ vysvetľuje lekárka.

Po komplexnom vyšetrení nastáva vyhodnotenie porúch pohybového systému, o ktorých je vždy pacient informovaný. Následne sa navrhuje rehabilitačný program a pacient je edukovaný o režimových opatreniach.

Poukazy na zdravotnícke pomôcky

Po absolvovaní rehabilitačných procedúr podľa lekárky nasleduje kontrolné vyšetrenie, kde sa zhodnotí stav pacienta, podľa potreby sa doplnia alebo upravia procedúry, alebo sa rehabilitácia ukončí. „Z dlhodobého hľadiska sú odporúčané vhodné športové aktivity, prípadne obmedzenia, ktoré vyplývajú z jeho diagnózy,“ poznamenáva. V ambulancii sa napríklad tiež vypisujú poukazy na zdravotnícke pomôcky.

Kde robia pacienti najväčšie chyby?

„Opakovane sa mi stáva, že už na začiatku vyšetrenia sa pacienti priznajú, že majú málo pohybu, väčšinu dňa sedia, majú zlé držanie tela, prípadne nemajú dobre nastavené sedenie za počítačom,“ hovorí s tým, že menším ťažkostiam neprikladajú dôležitosť, prípadne to riešia tabletkami proti bolesti alebo lokálne masťami.

Až problémy, ktoré im obmedzujú bežné denné aktivity, ich prinútia vyhľadať pomoc. „Pritom funkčné zmeny, ktoré vznikajú na začiatku, keď nie je porušená štruktúra, sa ľahšie upravujú a je ich možné vrátiť do pôvodného stavu. Neskôr vznikajú štrukturálne zmeny, ktoré sa tiež dajú ovplyvniť, ale nie je ich možné úplne vrátiť do pôvodného stavu,“ vysvetľuje.

01 - Modified: 2022-09-23 05:00:00 - Feat.: - Title: Ako má vyzerať správna rozcvička? 02 - Modified: 2022-09-19 14:13:28 - Feat.: - Title: Nepotrebujete byť športovcom, aby ste sa mohli hýbať. Viete, aký je najbezpečnejší pohyb pre starších? 03 - Modified: 2022-09-12 10:53:03 - Feat.: - Title: Najčastejšou zlomeninou u seniorov je stehenná kosť, príčinou je pád 04 - Modified: 2022-10-24 13:00:00 - Feat.: - Title: Komentár Zuzany Hercegovej: V zdravom tele zdravý duch 05 - Modified: 2022-09-06 05:00:00 - Feat.: - Title: Fyzická aktivita nám prospieva, pomáha predchádzať obezite aj infarktu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/pohyb, menuAlias = pohyb, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:13