Najbežnejším ochorenie prenášaní kliešťami je kliešťová encefalitída.Foto: Pexelst/erik Karits
StoryEditor

Prevažne teplé zimy prajú kliešťom, niektoré kliešte sa už zobudili. Čo treba robiť?

24.02.2023, 11:06

https://dia.hnonline.sk/dia/zdravie/96065519-na-infarkt-nemusime-zomierat-ako-ho-prezit

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že majitelia psov by už preto mali nasadiť protikliešťovú ochranu. Kliešť obyčajný, ktorý napáda človeka, sa obvykle prebúdza v marci. „Už počas zimných mesiacov sa však odporúča začať s prevenciou u ľudí - očkovaním proti kliešťovej encefalitíde, ktorá môže skončiť poruchami koncentrácie, pamäti až úmrtím,“ radí úrad s tým, že v minulom roku zaznamenali najvyšší výskyt prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku za posledných 60 rokov.

 

S ochranou treba začať teraz

Kliešť obyčajný vyhľadáva svoje obete najmä v čase rozmnožovania – párenia, a to je obdobie apríla až mája. „S prevenciou proti kliešťovej encefalitíde však odporúčame začať už teraz, očkovaním aspoň dvoma dávkami, najvhodnejšie vo februári a marci, aby ste boli v apríli už chránení aspoň čiastočne. Tretiu dávku odporúčame v auguste, aby ste posilnili ochranu pred tzv. jesennou aktivitou kliešťov,” radí docentka Mária Avdičová, epidemiologička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

 

Psí kliešť je už rozšírený

Kliešť obyčajný a pijak lužný sú aktívne v odlišných obdobiach roka. Docent Branislav Peťko, vedúci Centra aplikovaného výskumu Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach uvádza, že takzvaní psí kliešť, teda pijak lužný, je už rozšírený po celom južnom Slovensku. „Kliešť pijak sa prebúdza po roztopení snehu pri dennej teplote nad nulou. Na južnom Slovensku sa s ním psíčkari už stretávajú, no nie každý ho vie rozoznať od kliešťa obyčajného,” vysvetľuje docent Peťko.

Ako ohrozuje domácich miláčikov

Pijak lužný je nebezpečný pre psov, prenáša krvného parazita babéziu. Tá napáda červené krvinky a spôsobuje vážne ochorenie, babeziózu psiu, na ktoré neliečené psy aj umierajú. „Človeka tento kliešť bežne nenapadne, možno výnimočne, keď ich psíčkar oberá zo psa. Pre človeka však táto babézia psia nie je nebezpečná, aj keby ho takýto kliešť napadol.” informuje Peťko.

 

Kliešť obyčajný sa zobúdza neskôr

Kliešť obyčajný sa po zime prebúdza neskôr, zväčša v marci, keď denná teplota dosahuje 7 až 8 stupňov Celzia a trvá dlhšie. „Na vegetácii sa to prejavuje kvitnutím vŕb a osík, objavia sa „bahniatka“. Bahniatka ako symbol jari sú aj signálom, že sa prebúdza kliešť obyčajný,“ vysvetľuje docent Peťko. Aj ten podľa neho s radosťou napáda psy.

 

Hrozia dlhodobé následky aj smrť

Ide o akútne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu, ľudovo povedané zápalu mozgu.  K nákaze u človeka dochádza 2 až 3 týždne po zaklieštení infikovaného kliešťa alebo po konzumácii nepasterizovaného mlieka alebo mliečnych výrobkov z infikovaného zvieraťa.

„Práve vďaka tomu, že sa kliešťová encefalitída prenáša aj prostredníctvom nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka, sa na Slovensku vyskytujú ochorenia po celý rok, teda aj v zime,“ poznamenáva docentka Avdičová.

Pamätná je podľa nej veľká epidémia z roku 1951. V okrese Rožňava vtedy ochorelo 660 ľudí, 271 osôb skončilo v nemocnici. Väčšina chorých pila nedostatočne tepelne upravené kravské mlieko z miestnej mliekarne, kde sa dodávalo aj kozie mlieko.

Dlhodobé následky kliešťovej encafalitídy môžu byť rôzneho charakteru: bolesti hlavy, únava, porucha pamäti, koncentrácie, ochrnutie. Ochorenie môže v rizikových prípadoch skončiť úmrtím.

 

PRÍZNAKY kliešťovej encefalitídy

Ochorenie má dve fázy

•     Prvá fáza ochorenia sa prejavuje chrípkovými príznakmi – horúčka, nevoľnosť, nechutenstvo, bolesti hlavy a svalov. Nasleduje bezpríznaková fáza ochorenia, ktorá trvá 1 – 20 dní.

•     Pre druhú fázu ochorenia s odstupom niekoľkých dní sú charakteristické príznaky postihnutia centrálneho nervového systému -  stupňujúce sa silné bolesti hlavy, vracanie, stuhnutie šije, poruchy vedomia, pamäti až dezorientácia, závraty, nervové obrny.

 

Najčastejiš otázky a odpovede

 

- Aká účinná je vakcína proti kliešťovej encefalitíde?

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde je vysoko účinné, výskumy opakovane preukazujú 95- až 99-percentnú účinnosť.

- Chráni očkovanie aj pred infekciou kliešťovej encefalitídy z nepasterizovaných mliečnych výrobkov?

Očkovanie chráni pred vírusom bez ohľadu na to, či do tela prenikol prostredníctvom kliešťa alebo prostredníctvom nepasterizovaných mliečnych výrobkov.

- Môžu kliešte z domáceho zvieraťa preliezť na človeka a infikovať ho kliešťovou encefalitídou?

Infikovaný kliešť môže preliezť z domáceho zvieraťa na človeka a spôsobiť infekciu kliešťovej encefalitídy.

- Je po ochorení človek imúnny alebo sa má dať zaočkovať?

V prípade, že KE prekoná osoba v strednom a staršom veku, predpokladaná imunita je dlhodobá. Prekonané ochorenie na KE v mladšom veku však nemusí byť zárukou celoživotnej imunity. Preto sa osobám, ktoré prekonali ochorenie v mladšom veku, odporúča po 20 až 30 rokoch od prekonania ochorenia kontrola hladiny protilátok v krvi a konzultácia s ošetrujúcim lekárom.

 

 

 

Ako správne vybrať kliešťa

•     Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži.

•     Vyťahujte ho plynulým kolmým ťahom smerom od kože, postupujte pomaly a bez točenia. Kliešťa nevykrúcajte prudko do strán, mohli by ste ho pretrhnúť. Najdôležitejšie je nepoškodiť a nerozmliaždiť ho.

•     Nekvapkajte na neho olej, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany. Treba vybrať celé telo kliešťa aj s hlavičkou.

•     Kliešťa po odstránení nikdy nemliaždite prstami. Hoďte ho do WC misy a ihneď spláchnite, vyhoďte ho do koša v uzavretej nádobe alebo  uzavretom vrecúšku, prípadne kliešťa dôsledne znehybnite lepiacou páskou a takto ho vyhoďte do koša.

•     Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte. Ak nie je poruke dezinfekčný prostriedok z lekárne (lieh, jódová tinktúra), použite prípravok s obsahom alkoholu. Dezinfikujte aj pinzetu a povrchy, na ktoré dopadla tekutina z poškodeného tela nacicaného kliešťa a poriadne si umyte ruky.

•     Ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, vyhľadajte zdravotnícku pomoc.

•     Poznačte si pre istotu dátum a pravdepodobnú lokalitu, kde ste mohli kliešťa chytiť. Ak ste ho mohli mať na tele už dlhší čas (zopár dní), poznačte si aj túto informáciu, môže byť užitočná pre lekára v prípade, že sa u vás neskôr objavia príznaky, ktoré sú obvyklé v prípade infekcií prenášaných kliešťami. Nasledujúci mesiac venujte pozornosť príznakom ako väčšie začervenanie v mieste odstráneného kliešťa, horúčka, bolesť svalov, bolesť hlavy či opuch a bolesť kĺbov. Ak sa vyskytnú, konzultujte svoj stav s lekárom.

 

01 - Modified: 2023-02-20 14:45:47 - Feat.: 0 - Title: Aké infekcie nás budú ohrozovať? 02 - Modified: 2023-01-28 09:11:30 - Feat.: 0 - Title: Horúčku u dospelých treba znížiť, ak je vyššia ako 38,5 stupňa 03 - Modified: 2022-11-24 14:39:14 - Feat.: 0 - Title: prof. Věra Adámková: Nevšímame si varovné signály tela
01 - Modified: 2023-06-30 08:01:24 - Feat.: - Title: Infekcia kliešťovej encefalitídy môže častejšie prebehnúť bezpríznakovo, upozorňuje infektológ 02 - Modified: 2023-05-04 19:59:14 - Feat.: - Title: Už dávno neplatí, že kliešťa si so sebou môžete priniesť iba z lesa či lúky 03 - Modified: 2022-06-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Proti opičím kiahňam by sa mali očkovať iba rizikové kontakty, uvádza ÚVZ 04 - Modified: 2018-10-15 19:42:08 - Feat.: - Title: Nepodceňujte umývanie rúk, môžete predísť šíreniu infekčných chorôb
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 21:29