StoryEditor

Slovensko - Srbsko 1:1 - Jankovičová s vypätím vyrovnala

15.07.2007, 08:05
Autor:
SITASITA

Po sobotňajších dvojhrách víkendového stretnutia Slovensko - Srbsko o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie 2008 tenisových reprezentačných družstiev žien je podľa všeobecných očakávaní vyrovnaný stav 1:1.
V úvodnom zápase v košickej Steel Aréne na tvrdom povrchu Latex-ite pred 5900 platiacimi divákmi domáca jednotka Daniela Hantuchová nedala šancu náhradnej dvojke balkánskeho tímu Ane Timotičovej a za 60 minút vyhrala 6:1, 6:2.
V úrovňou i dramatickosťou strhujúcom druhom súboji hostiteľka Dominika Cibulková napriek extrémne statočnému vzdoru napokon nestačila na líderku výberu kapitána Dejana Vraneša a trojku singlového rebríčka WTA Tour Jelenu Jankovičovú. Dvadsaťdvaročnej Belehradčanke podľahla v premiérovom vzájomnom súperení za 211 minút 5:7, 6:1, 7:9. Získala teda o jeden gem viac, ale napokon to nestačilo.
V nedeľu od 14.00 fedcupové stretnutie Slovensko - Srbsko pokračuje zostávajúcimi dvoma dvojhrami a štvorhrou. V Steel Aréne by sa postupne mali predstaviť Daniela Hantuchová proti Jelene Jankovičovej, po nich Dominika Cibulková s Anou Timotičovou a napokon Hantuchová a Janette Husárová v deblovom súboji proti Jankovičovej a Vojislave Lukičovej. Piatkové nominácie sa však podľa reglementu ešte môžu zmeniť.

Pohár federácie tenisových reprezentačných družstiev žien - o účasť v II. svetovej skupine ročníka 2008 (hrá sa 14. - 15. júla 2007 v košickej Steel Aréne na tvrdom povrchu Latex-ite pod strechou) - priebežne:
Slovensko - Srbsko 1:1 po sobotňajších dvojhrách

Daniela Hantuchová - Ana Timotičová 6:1, 6:2 za 60 minút (26, 34)
Dvanásta hráčka svetového rebríčka WTA Tour vo dvojhre Hantuchová potvrdila proti Ane Timotičovej, náhradníčke za zranenú pôvodnú dvojku hostiek Anu Ivanovičovú, obrovský renkingový rozdiel 430 priečok a upravila stav vzájomných súbojov s 24-ročnou 442. tenistkou počítačového poradia na 2:0. Dvadsaťštyriročná popradská rodáčka predtým zdolala Belehradčanku so sevillským domicilom v roku 1998 ešte v juniorskom veku v Bradentone na Floride 6:2, 6:1 a teraz jej znova povolila len tri gemy.
Hantuchová 18. fedcupovým triumfom vo dvojhre vyrovnala rekordnú bilanciu Kariny Habšudovej a vzhľadom na nižší počet prehier (6 oproti 9) sa v tomto smere stala historicky najúspešnejšou Slovenkou.
Favorizovaná dvojnásobná víťazka marcového podujatia so štatútom Tier I v kalifornskom Indian Wells v sobotu pred 5900 platiacimi divákmi začala vo veľkom štýle a čistou hrou získala nielen svoje podanie, ale aj servis súperky - 2:0. Timotičová sa však vymanila z počiatočnej zakríknutosti: v deviatom fiftíne po prvý raz zabodovala a získala aj ďalšie tri výmeny, takže rovnako hladko dosiahla rebrejk na 1:2. Napokon sa však ukázalo, že tým v úvodnom sete len odvrátila "kanára".
Prejavu Slovenky proti outsiderke, s akými sa vzhľadom na renking prakticky vôbec na okruhu WTA nestretáva, chýbala presvedčivosť, úvodná štvrťhodinka však najmä po opätovnom brejku (3:1) naznačila, že za normálnych okolností sa Srbka ťažko bude chytať. Hostiteľka si forhendovým krížnym obhodením vypracovala vo štvrtej hre príležitosť na prerazenie a súperke jej ju sama premenila dvojchybou, keď "out" pri prvom podaní zahlásila až "empajrová" rozhodkyňa Chorvátka Marija Čičaková.
V nezhode s povesťou psychicky labilnejšej tenistky Timotičová neprotestovala, čo tiež akoby dokumentovalo jej odovzdanosť. Znova dvojchybou stratila servis aj v šiestom geme, ale Hantuchová potrebovala o hru ďalej štyri setbaly. Dvakrát proti nej bolo páska: najprv Srbke dopriala nechytateľné "prasiatko" a potom Slovenkino bekhendové skrátenie nasmerovala diskutabilne vedľa základnej čiary. Po 26 minútach však Hantuchová zakončila vstupné dejstvo bodom z podania.
Druhý set mal až do stavu 5:1 navlas rovnaký vývoj skóre ako predchádzajúci: Timotičová zredukovala manko - tentokrát pri svojom podaní - na 1:2, potom však ubránila svoj servis až v siedmom geme (2:5). Slovenka si po pauze rýchlo vytvorila náskok 40:0 a po 60 minútach využila druhý mečbal - 1:0 pre Slovensko.

Hlasy:
Daniela Hantuchová (SR): "Som veľmi spokojná s týmto zápasom a mojím výkonom. Udržala som si koncentráciu do poslednej loptičky a to je vždy s takouto rebríčkovo nižšie postavenou súperkou dôležité. Každý zápas treba hrať zodpovedne, podceňovanie súperky nikdy nie je namieste. Dnes som sa snažila hrať na výsledok, nie na krásu. Uvedomujem si aj rezervy. Prvý servis možno nebol dobrý, v nedeľu ho musím proti Jankovičovej zlepšiť. Bude to úplne iný zápas proti jednej z najlepších tenistiek na svete. Verím, že v ňom budem úspešná."

Ana Timotičová (Srbsko): "Na začiatku sme boli obe nervózne, ale potom sa moja súperka dostala do tempa. Predvádzala svoj štandardný výkon, na ktorý som nemala nárok. Nemyslím si, že som mala z Hantuchovej prílišný rešpekt - preto som určite neprehrala. Je však pravda, že na piatkovom tréningu som hrala oveľa lepšie ako v sobotu v zápase. Bojovala som, ale moja hra nebola dobrá. Pred nedeľou verím v zlepšenie."

Štatistiky:
Daniela Hantuchová 6 6
Ana Timotičová 1 2
26´ 24´
Hantuchová - Timotičová
Prvé podanie do dvorca: 23/44 = 52% - 25/38 = 66%
Esá: 1 - 0
Dvojchyby: 0 - 2
Nevynútené chyby: 13 - 8
Víťazné údery: 19 - 6
Body z prvého podania: 16/23 = 70% - 13/25 = 52%
Body z druhého podania: 15/21 = 71% - 4/13 = 31%
Body na príjme podania: 21/38 = 55% - 13/44 = 31%
Využitie brejkbalov: 5/5 = 100% - 1/3 = 33%
Víťazné lopty na sieti: 11/16 = 69% - 4/9 = 44%
Víťazné lopty celkovo: 52 - 30

Dominika Cibulková - Jelena Jankovičová 5:7, 6:1, 7:9 za 211 minút (62, 42, 107)
Smelo a aktívne hrajúca Cibulková si hneď v druhom geme vypracovala brejkbal, potrebovala však ďalších päť za stavu 2:1, kým Jankovičovej odskočila. Atmosféru utíšil rebrejk čistou hrou a nasledovali ešte dve straty podania - po jednej na každej strane. Až v ôsmom geme si evidentne zaskočená Srbka udržala servis a šnúru získaných hier natiahla na tri aj s ďalším brejkom (Slovenkina dvojchyba), takže náhle obrátila vývoj z 2:4* na *5:4 vo svoj prospech. Cibulková ešte vyrovnala na 5:5 bez toho, aby čelila setbalu, ale Jankovičová si zachovala stopercentnú úspešnosť premieňania brejkbalov v úvodnej časti (4/4) a opäť podávala na jej zisk (6:5). Odvrátila dva brejkbaly a vyhrala set 7:5 za 62 minút.
V druhom dejstve si Srbka čistou hrou pri Cibulkovej podaní vytvorila solídny základ, potom však šokujúco prehrala 6 hier v rade. Za stavu 1:4 sa pritom skúsila pozviechať prostredníctvom medicínskej pauzy, ale dočasne jej to nepomohlo a nasledoval rozhodujúci set. Slovenka znižovala rebrejkom na 1:2 i 2:3, ale piatu hru získala až po masáži pravej nohy pri vlastnej výhode. Odvtedy aj ona dohrávala zjavne zdravotne indisponovaná, hoci viacero masáží s blížiacim sa záverom duelu potrebovala aj čerstvá víťazka wimbledonskej miešanej štvorhry.
Jankovičová sa po nepremenení svojho prvého mečbalu zrútila na zelený podklad a vyzerala na odstúpenie, ale po približne 15-minútovom zásahu fyzioterapeutov zvládla ešte dve loptičky. Viac už nepotrebovala, nad jej nedeľňajším účinkovaním však visí otáznik.
Osemnásťročná Bratislavčanka pochádzajúca z Piešťan Cibulková krátko po súboji s Ruskou Svetlanou Kuznecovovou v 3. kole na Roland Garros opäť čelila takto vysoko renkingovo postavenej súperke a bojovným i tenisovo disponovaným výkonom potvrdila, že jej vyšvihnutie sa o presne 80 miest v počítačovom poradí od konca minulého roka (momentálne 76. pozícia) nie je náhodné. Kontinuálne sa zlepšujúca zverenkyňa Vladimíra Pláteníka priviedla publikom na východe Slovenska do varu, ktorý dosť často musel schladzovať "empajrový" rozhodca Francúz Kader Nouni a raz aj kormidelník domácich Mojmír Mihal.
Víťazka jesenného bratislavského podujatia ITF Ritro Slovak Open Cibulková sa pre zaangažovanosť definitívne stáva miláčikom domácich priaznivcov ako jej mužský vzor Dominik Hrbatý. Pri svojom jubilejnom desiatom vystúpení v tejto prestížnej súťaži sa pustila s jednoznačnou favoritkou, držiteľkou štyroch tohtoročných trofejí na profi-okruhu, do dlhých obojstranne kvalitných a razantných výmen od základnej čiary. Väčšinu trvania súboja s množstvom brejkov, zápletiek, hektických mikrosituácií a špičkových úderov nebola slabšou aktérkou ako Jankovičová, ktorá nastúpila na svoj 68. tohtoročný zápas vo dvojhre (s 55 triumfami by bola kvantitatívne prvá aj medzi mužmi) a musela proti Slovenke siahnuť doslova na dno síl.
Vzhľadom na výsledok druhého dejstva zostane večnou škodou premrhanie náskoku 4:2 vo vstupnom sete. Cibulková, ktorá končila akoby v tranze. Takisto sa nezdalo, že by o 24 hodín mohla opäť plnohodnotne hrať. V tretej časti napokon doplatila na príliš veľký výdaj energie z úvodných dvoch hodín vynikajúceho zápasu a menej priazne šťasteny. Jankovičovej pri druhom mečbale, ktorý jej "vychladnutá" domáca tenistka dopriala zbytočnou chybou, pomohlo "prasiatko".

Hlasy:
Dominika Cibulková (Slovensko): "Som smutná a sklamaná a tiež fyzicky a psychicky absolútne zničená. Napriek prehre som však podala supervýkon, asi najlepší v kariére. Veľmi som chcela vyhrať. Boli momenty, keď som si v kŕčoch povedala, že to už asi nerozchodím, ale išla som ďalej cez bolesť. Miestami som sa bála, že dostanem kŕče do rúk. V takom prípade by to bol asi predčasný koniec. V ťažkých momentoch mi pomohlo aj to, že súperka tiež bola zničená a fyzicky na pokraji síl. Ak by bola Jankovičová fit, asi by som to vzdala, lebo v plnej sile by som takto indisponovaná proti nej nemala šancu. Keď Srbku ošetrovali, oddýchla som si vlastne aj ja. Teraz musím zabudnúť, zregenerovať a pripraviť sa na zajtra. Dám si masáž, infúzie a poriadny oddych. Možno som tým, že som takto vyčerpala Jankovičovú, pomohla na nedeľu Daniele. Aspoň to ma teší."

Jelena Jankovičová (Srbsko): Prostredníctvom kapitána Dejana Vraneša sa ospravedlnila, že z dôvodu totálnej vyčerpanosti sa nemohla zúčastniť na tlačovej besede po stretnutí.

Mojmír Mihal (kapitán SR): "Dominika podala fantastický výkon, keď dohrávala na pokraji síl. Pri niektorých prestávkach prišla na lavičku s úplne stvrdnutými svalmi. Nabádal som ju, aby nerobila prudké pohyby, pozvoľna vybiehala aj po odohraní lôpt a snažila sa medzi výmenami čo najviac oddychovať. Čo sa týka dlhšieho ošetrovania Jankovičovej v závere, dlho trvalo tzv. stanovenie diagnózy. V takejto vypätej atmosfére, keď obe hráčky dohrávali v kŕčoch, je to však v poriadku a striktne sa nesleduje čas na ošetrenie. Medicínska veda dnes dokáže zázraky, a tak ma neprekvapí, keď Jankovičová zajtra nastúpi v plnej sile proti Daniele Hantuchovej."

Dejan Vraneš (kapitán Srbska): "Vedeli sme, že Cibulková má za sebou dobré obdobie, ale aj tak ma prekvapilo, ako výborne zahrala. Verím, že zranenie Jankovičovej nie je natoľko vážne, aby v nedeľu nemohla nastúpiť. Nemôžem to však vylúčiť. V závere zápasu bola totálne vyčerpaná. Kŕče mala v nohách aj rukách. Myslím si, že pomalý povrch a mäkké loptičky boli viac výhodou pre Cibulkovú ako Jankovičovú. Zajtra budeme bojovať ďalej."

Štatistiky:
Dominika Cibulková 5 6 7
Jelena Jankovičová 7 1 9
62´ 42´ 107´
Cibulková - Jankovičová
Prvé podanie do dvorca: 72/106 = 68% - 79/113 = 70%
Esá: 0 - 2
Dvojchyby: 5 - 2
Nevynútené chyby: 36 - 26
Víťazné údery: 35 - 23
Body z prvého podania: 38/72 = 53% - 41/79 = 52%
Body z druhého podania: 13/34 = 38% - 16/34 = 47%
Body na príjme podania: 56/113 = 50% - 55/106 = 52%
Využitie brejkbalov: 9/18 = 50% - 9/14 = 64%
Víťazné lopty na sieti: 19/20 = 95% - 6/18 = 33%
Víťazné lopty celkovo: 107 - 112

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 03:41