StoryEditor

Parlament bude meniť svoje pravidlá

14.01.2003, 23:00

Rokovací poriadok NR SR sa bude meniť. Z včerajšieho prvého rokovania komisie, ktorú zriadil predseda parlamentu Pavol Hrušovský, vyplynulo asi dvadsať problematických okruhov. Hlavným cieľom novelizácie je zefektívnenie práce zákonodarného zboru a zvýšenie disciplíny poslancov. Členmi komisie sú zástupcovia všetkých parlamentných strán. Predložené návrhy strany prerokujú v rámci poslaneckých klubov a 25. februára ich predložia na ďalšom zasadnutí komisie. Predseda komisie Alexej Ivanko (SDKÚ) naznačil, že novela by mohla byť predložená do parlamentu už v apríli.
"Zaujímala ma otázka rozsahu kompetencií poslaneckých prieskumov a zvýšenia pôsobnosti parlamentu vo vzťahu k vláde," informoval o neverejnom rokovaní komisie poslanec ANO Jirko Malchárek. Pri novele rokovacieho poriadku vidí šancu otvoriť otázku disciplinárneho konania voči poslancom a uplatňovania inštitútu skráteného legislatívneho konania. Podľa Ivanka je snaha, aby nedochádzalo jeho k častému zneužívaniu.
Riešiť by sa mala aj dochádzka poslancov na rokovanie a hlasovania v parlamente. Malchárek považuje za možné stanovenie presných časov, kedy by poslanci hlasovali. "Odrazom práce poslanca nie je zapisovanie sa," poznamenal v súvislosti s kontrolou ich dochádzky. V súčasnosti je kritériom pre neospravedlnenie absencie nedodanie ospravedlnenia, chýbajúci podpis na prezenčnej listine alebo neúčasť ani na jednom hlasovaní v daný deň. Najmä v minulom volebnom období sa niektorí poslanci zapísali do prezenčnej listiny a odišli z parlamentu za inými aktivitami. Riešením by mohla byť prezentácia poslancov pred každým hlasovaním. Otázku sankcií za neospravedlnenú neúčasť včera neotvorili.
Vždy po voľbách sa pri nastupovaní náhradníkov ukazuje ďalší nedostatok rokovacieho poriadku. Po odchode poslancov na posty ministrov a štátnych tajomníkov stratila v roku 1998 koalícia väčšinu, opoziční poslanci sa neprezentovali a parlament bol neschopný uznášať sa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. júl 2024 10:59