StoryEditor

Najnovšia verzia krajanského zákona so zásadnými zmenami

Maďarská vláda minulý týždeň predložila parlamentným stranám návrh novely zákona o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách. Posledný návrh prináša viaceré zmeny zohľadňujúce námietky európskych inštitúcií a okolitých krajín.
  • Proti novele krajanského zákona
  • Z preambuly zákona bola vypustená formulácia "jednotný maďarský národ". Nahradila ju veta o kultúrnych zväzkoch a posilnení národnej identity. Príspevok na výchovu a vzdelávanie sa má podľa novej verzie zákona vyplácať nie rodičom, ale pedagogickým a rodičovským organizáciám. Jeho priznávanie už nemá byť viazané na národnosť, ale iba na výučbu v materinskom jazyku a žiadateľ nebude musieť byť držiteľom preukazu zahraničného Maďara. Novela vypúšťa aj možnosť zvýhodneného prístupu krajanov na pracovný trh v MR a stavia ich na roveň ostatných cudzincov. Bráni tiež tomu, aby sa národno-bezpečnostné služby mali možnosť dostať k osobným údajom žiadateľov o výhody vyplývajúce zo zákona. Návrh viackrát odkazuje na nadradenosť multi- a bilaterálnych zmlúv, čím sa podľa denníka Magyar Hírlap snaží Budapešť čeliť predchádzajúcim výhradám o exteritoriálnom pôsobení zákona. V Rumunsku dokonca upúšťa od vydávania preukazov.
    Zdrvujúca kritika v Maďarsku
    Najväčšia opozičná strana FIDESZ podrobila novelu zdrvujúcej kritike a nazvala ju antikrajanským zákonom, ktorého koncepcia je pre ňu neprijateľná. Podpredseda strany Zsolt Németh, bývalý štátny tajomník ministerstva zahraničia Orbánovej vlády vyhlásil, že maďarská diplomacia sa týmto aktom "dostala pod rohožku" a stala sa neviditeľnou. Kritici vyčítajú ministerstvu, že o novele nerokovalo s politickými stranami ani s organizáciami zahraničných Maďarov. Németh novele najviac vytýka, že po jej prijatí maďarský preukaz stratí význam, zúži sa podpora a výhody pre krajanov a účinnosť zákona sa prestane vzťahovať na krajiny, ktoré sa stanú členmi EÚ.
    Petícia proti novele
    Podpisovú akciu proti novele odštartoval v závere uplynulého týždňa Sándor Csoóri, ktorý bol 10 rokov na čele Svetového zväzu Maďarov. Autori výzvy tvrdia, že novela krajanského zákona protirečí postojom Benátskej komisie. "V ostatných týždňoch otrasene vnímame, že krajanský zákon sa snažia niektoré medzinárodné a maďarské organizácie, osoby, ako aj vlády niektorých susedných krajín, všemožne oklieštiť," uvádza sa vo výzve, pod ktorú sa okrem iných podpísali aj predseda SMK Béla Bugár a výkonný podpredseda strany Miklós Duray, ktorý je podľa denníka Népszabadság jedným z iniciátorov akcie. "Nie je pre nás prijateľné, aby po vstupe niektorých krajín do EÚ tento zákon prestal platiť pre občanov týchto krajín. Takáto právna norma v únii neexistuje," uviedol pre TASR Duray. Ako HN informovala hovorkyňa SMK Lívia Pokstaler, strana zatiaľ nemá návrh novely k dispozícii, preto nemôžu prezentovať konkrétne výhrady k jej zneniu.
    MZV návrh nepozná
    Vedúci služobného úradu Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR Miroslav Mojžita HN informoval, že slovenská strana zatiaľ návrh novely nemá k dispozícii. K dosiaľ medializovaným informáciám o plánovaných zmenách nechcel hovoriť. "Nechceme sa vyjadrovať k údajným zmenám," poznamenal s tým, že MZV čaká na reakciu maďarskej strany na list ministra zahraničných vecí, v ktorom navrhol zvolanie zmiešanej komisie. Tá by prediskutovala otvorené otázky v oblasti podpory menšín.

    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    29. jún 2024 08:10