StoryEditor

Novinkou v liekovej politike je zavedenie degresívnej marže

12.12.2007, 14:12
Autor:
TASRTASR
Najzávažnejšia zmena, ktorá nastane v liekovej politike, bude zavedenie tzv. degresívnej marže od januára budúceho roka. "Je to niečo nové, čo tu ešte nebolo," povedal po dnešnom rokovaní vlády minister zdravotníctva Ivan Valentovič.

Domnieva sa, že tento krok sa pozitívne odrazí na efektivite financovania liekovej politiky. Nastavená by mala byť tak, aby neprišlo k zvyšovaniu doplatkov zo strany pacienta. "Pre nás je najdôležitejšie, aby na každú závažnú diagnózu bol liek, ktorý je plne hradený, a aby boli lieky s čo možno najnižším doplatkom," vysvetlil šéf rezortu zdravotníctva.
Pripomenul, že na distribútorov sa bude tým pádom vyvíjať tlak, aby klesla cena drahých liekov a aby sa používali tie lacnejšie. "Čo sa týka lekární, tak k nijakým zmenám nepríde," dodal. Minister predpokladá, že štát zavedením degresívnej marže ušetrí. Podľa predbežných odhadov by to malo byť v prvom roku 400 miliónov korún a v ďalšom roku až dvojnásobok.
V rámci liekovej politiky sa pripravuje aj skvalitňovanie kategorizačného procesu, ako aj novely niektorých zákonov. "Chceme, aby aj najnovšie lieky dostali všetci tí, ktorí ich budú potrebovať," zdôraznil Valentovič.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 14:22