StoryEditor

Indická megainvestícia skončila u susedov

17.01.2008, 18:17
Apollo Tyres postaví továreň na pneumatiky za 300 miliónov eur vo východomaďarskom Gyöngyösi.
Maďarsko nám berie druhú investíciu veľkého výrobcu pneumatík. Zhruba tri roky po tom, ako Budapešť preplatila investičnými stimulmi kórejský Hankook, dal našim južným susedom pred Šaľou a Kolárovom prednosť aj indický Apollo Tyres. Závod za 10 miliárd korún, v ktorom bude pracovať tisícpäťsto ľudí, postaví v meste Gyöngyös na východe Maďarska.

Tamojšia vláda sľúbila Indom úľavu 7 miliárd forintov, čo je zhruba 923 miliónov korún. Koľko ponúkalo Slovensko, zatiaľ nie je jasné. Hovorkyňa vládnej investičnej agentúry Sario Jana Murínová nechcela tieto údaje komentovať, keďže investor zatiaľ Slovensku neposkytol oficiálne stanovisko o odmietnutí našej ponuky. V prospech Gyöngyösu hralo aj jeho priame napojenie na diaľnicu.

Po tom, ako investíciu Apollo Tyres odmietol náš najúspešnejší priemyselný park v Kechneci,  začali sa Indovia obzerať po pozemkoch na juhozápade Slovenska. V Šali dokonca mestská samospráva spustila na svojej internetovej stránke anketu, v ktorej sa občanov pýtala, či im nebude prekážať gumársky závod vedľa chemičky Duslo. Siedmim z desiatich hlasujúcich by neprekážal.


Viac o téme nájdete v piatkových
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 10:18