StoryEditor

Mladí Košičania vyjadrili solidaritu s ľudom v Mjanmarsku

03.11.2007, 16:32
Autor:
TASRTASR

Solidaritu s trpiacim ľudom Mjanmarska (bývalá Barma) a protest proti krvavým zásahom mjanmarského režimu vyjadrili dnes na stretnutí v Košiciach aktivisti a sympatizanti Košickej budhistickej spoločnosti, čím sa pripojili k výzve Európskej budhistickej únie (EBU) v rakúskom Salzburgu.

Svoj postoj a odpor k zločinom vojenskej junty vyjadrili spoločnou recitáciou mantry súcitu v jednej z košických čajovní. Ako uviedol za organizátorov protestu Michal Ičo, ide o šesťslabičnú budhistickú modlitbu, ktorá je esenciou súcitu ku všetkým cítiacim bytostiam.

"Aj mnohí Košičania spoznali režim totality, ktorý pred 18 rokmi padol v bývalom v Československu nenásilnou cestou. Prejav solidarity s trpiacimi v ďalekej ázijskej krajine formou krátkej meditácie prekonáva ľahostajnosť a stáva sa pre nás gestom občianskej statočnosti," povedal pre TASR Ičo.

K eskalácii napätia v Mjanmarsku - bývalej Barme - došlo v septembri, keď príslušníci ozbrojených síl spustili paľbu na demonštrantov vedených budhistickými mníchmi. Išlo o najväčšie prodemokratické protesty v krajine za posledných 20 rokov. Vládne zdroje informovali, že násilnosti si vyžiadali desať obetí, iné zdroje však hovorili o podstatne vyššom počte. Skupiny disidentov uviedli až 200 mŕtvych a 6000 zadržaných. Vojenská junta vládne v Mjanmarsku 45 rokov. Krvavé potlačenie nedávnych protestov vyvolalo ostrú medzinárodnú reakciu, dokonca aj v juhovýchodnej Ázii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 21:51