StoryEditor

M. Materák: Niekto môže a niekto nie

02.02.2003, 23:00

Nový ústredný riaditeľ STV Richard Rybníček zrušil pracovné miesto Milana Materáka, bývalého riaditeľa STV, ktorému 31. januára začala plynúť trojmesačná výpovedná lehota.
Jednou z výhrad NKÚ voči bývalému vedeniu STV je nevýhodná zmluva so spoločnosťou Arbo Media, kam podľa niektorých zdrojov odtiekli miliardy...
-- V tomto prípade sa plače na nesprávnom hrobe, pretože zmluvu s Arbo Media pripravovalo ešte predchádzajúce vedenie na čele s pánom Kubišom.
Nebolo možné zmluvu zrušiť, veď boli ste riaditeľom STV?
-- Získali sme niekoľko protichodných právnych rozborov. Zmluva je právne nevypovedateľná a vypovedať by sa dala len s rizikom, že prehráme medzinárodný súd, čo by nás stálo milióny. K tomu som potreboval štátnu garanciu, a tú som nedostal.
Problematickou je aj kolektívna zmluva s 12-mesačným odstupným pre topmanažment ...
-- Desaťpercentné zvýšenie miezd zamestnancov STV bolo započítané do rozpočtov STV a Rada STV ho schválila, čiže peniaze v rozpočte boli. Podobne je to aj s odstupným pre topmanažment. Podobná situácia je tiež v štátnej správe, kde bola podpísaná kolektívna zmluva s päťmesačným odstupným a zvýšením miezd až o 8 %, pričom štátnu správu to bude stáť v tomto roku asi 11,9 mld. Sk. Podľa mňa je to skôr o tom, že niekto môže a niekto nie.
Prečo ste uzatvorili zmluvu na projekt reinžinieringu STV so spoločnosťou Delloite & Touche, napriek tomu, že verejná súťaž bola zrušená?
-- V zmysle zákona sme spravili verejné obstarávanie. Zo štyroch foriem (verejná súťaž, užšia súťaž, rokovanie bez zverejnenia a rokovanie so zverejnením) sme si, samozrejme, zvolili verejnú súťaž. Materiály si prišlo prevziať sedem firiem, ale do súťaže sa nakoniec prihlásili len dve, Delloite & Touche a Plaut. Súťaž sme museli zrušiť, pretože mala isté obsahovo-formálne nedostatky. Preto sme použili priame rokovanie bez zverejnenia. Naň sme vyzvali Delloite & Touche. Žiadala 20 mil. Sk, čo bolo niekoľkonásobne nižšia suma ako pri firme Plaut. Reinžiniering a kontroling sú navyše investičné akcie, takže z odpisov vytvárajú zdroje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 00:58